Actualitate

Pe zebră sau lângă ea, omul a fost omorât!

Carmen Cosman

Poliţiştii hunedoreni au anunţat că vor analiza imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale unui fast-food din zona gării, în noaptea în care omul de afaceri din Petroşani, Constantin Grecu (foto), a accidentat mortal un om. Imaginile respective sunt cele care au cântărit greu la motivele de eliberare a lui de către procurorul de caz, Dumitru Ilinca.

Ce arată camera video de la fast-food?
Cazul afaceristului din Petroşani, Constantin Grecu, care marţi noaptea a accidentat mortal un om, continuă să ridice controverse. Procurorul de caz, Dumitru Ilinca, a decis ca Grecu să fie cercetat în stare de libertate, după ce a considerat că nu sunt suficiente probe care să stabilească vinovăţia conducătorului auto. La dosar, au cântărit greu imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la un fast-food, care ar indica faptul că victima era lângă trecere şi nu chiar pe zebră, cum au precizat poliţiştii care au efectuat cercetarea la faţa locului.  Pe de altă parte, aceleaşi imagini indică o posibilă cursă ilegală de maşini de lux, dar şi faptul că, având o viteză extrem de mare, Constantin Grecu, aflat la volanul unui autoturism Porsche Cayenne, ar fi încercat să depăşească prin dreapta autoturismul de teren din faţa lui. În acel moment, s-a produs tragedia.

 

Conducea maşina, deşi a consumat alcool     
Poliţiştii au stabilit că nu a existat nici măcar intenţia de frânare, iar omul de afaceri petroşănean se urcase băut la volan, lucru dovedit atât de aparatul etilotest, cât şi de analiza probelor de sânge prelevate imediat după accident. Poliţiştii hunedoreni subliniază, însă, că şi dacă nu ar fi fost chiar pe zebră, victima era în raza de acţiune a indicatorului de semnalizare rutieră. „Poliţiştii au efectuat, conform legii, cercetarea la faţa locului, în urma probelor apreciindu-se că accidentul a avut loc pe trecerea de pietoni. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care s-a luat măsura reţinerii pentru 24 de ore a conducătorului auto. Ulterior, procurorul de caz a analizat şi alte probe şi a decis să nu promoveze cererea de arestare preventivă”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. După ce au analizat imaginile care ar arăta că omul se afla lângă trecere, procurorii nu au ţinut cont nici de faptul că Grecu a condus băut şi nici că legea prevede în mod clar obligativitatea reducerii vitezei la trecerile de pietoni. Dacă anchetatorii vor stabili că victima nu era pe trecerea de pietoni, omul de afaceri care a provocat accidentul poate scăpa lejer, doar cu o amendă contravenţională.

 

Pe cine a eliberat procurorul Ilinca
Constantin Grecu este un personaj controversat în Valea Jiului, despre care se ştie că este apropiat mediului interlop. Acesta nu este la primul accident de circulaţie. În luna martie, a mai lovit un pieton, tot pe trecere, dar atunci, victima nu a murit şi, ulterior, cei doi s-au împăcat, aşa că, cercetarea s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale şi, legal, nu se poate considera drept „precedent”. Grecu a fost totuşi la închisoare pentru aproape doi ani. Surse judiciare bine informate spun că în 1994, acesta a fost condamnat la 10 luni de închisoare, dar cu suspendare. În 1996, a mai suferit o condamnare, tot de 10 luni, pentru gestiune frauduloasă, iar cele două pedepse s-au comasat iar actualul om de afaceri a stat după gratii 20 de luni. În 2008 a formulat, însă, cerere de reabilitare, aprobată de Judecătoria Petroşani, aşa că acum, acesta se poate mândri cu un cazier alb ca zăpada.
Are însă la activ un alt proces pierdut recent, intentat de Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei municipiului Petroşani. În data de 16.03.2011, reprezentanţii SPADPP l-au acţionat în judecată pentru o datorie de 1.460 de lei la plata redevenţei pentru terenul concesionat pe strada 1 Decembrie 1918 Bl 95, în suprafaţă de 9 metri pătraţi. Primăria a câştigat procesul, iar Constantin Grecu şi-a achitat datoria.
De precizat că trupul neînsufleţit al persoanei decedate în accidentul rutier, Ioan Zoica –  sudor la UPSROM Petroşani – a fost depus la Capela „Bobocul“ din municipiu. Cunoscuţii spun că bărbatul era unic întreţinător de familie şi avea doi copii minori.

3 comentarii la „Pe zebră sau lângă ea, omul a fost omorât!

  • Glont ! Asta merita vietuitoarea asta ! Si factura pt. glont,trimisa in plic familiei lui !

  • legea prevede incetinirea vitezi si circulatie pana la limita evitarii oricarui pericol!asta a facut?

  • asta se prevede cand se trece pe langa o trecere de pietoni:reducerea vitezei pana la evitarea oricarui pericol.Asta a facut?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura