Pe urmele lui Constantin Daicoviciu
Pentru că cetatea dacică Piatra Roșie se află în prezent în administrarea Direcției Generale de Administrarea Monumente și promovare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, din subordinea Consiliului Județean, aici se execută săpături arheologice pentru identificarea unor obiective de pe vremea strămoșilor noștri.
Construcții elaborate
“Lucrările se desfășoară în cetatea dacică de Ia Luncani-Piatra Roșie, unul dintre siturile emblematice ale ansamblului, datorită peisajului aparte, topografiei monumentelor antice, precum și importanței obiectelor descoperite. Unul dintre obiectivele campaniei din 2022 constă în documentarea clădirii cu absidă de pe Terasa I, unde cercetările anterioare au dezvăluit un plan complex al edificiului cu arhitectură monumentală. A doua unitate de săpătură a fost deschisă pe platoul cetății, în partea nordică a construcției k-o identificate în anul 1949 de colectivul condus de Constantin Daicoviciu. Extinderea cercetărilor se impune pentru a documenta în detaliu planimetria și pentru a strânge date cu privire Ia funcționalitatea acestei construcții elaborate. Cercetările arheologice coordonate de Universitatea Babeș-Bolyai sunt finanțate de către Consiliul Județean Hunedoara (Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică), în cadrul colaborării cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca,
Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva, Muzeul Județean Mureș și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan — București”, susţine Radu Barb, directorul general al DGAMPT Hunedoara.
În anul 2020, în Parlament s-a votat ca și cetățile dacice Costeşti – Blidaru, Costeşti – Cetăţuie, Luncani – Piatra Roşie să intre în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, după ce Sarmizegetusa Regia se află din 2012 în administrarea instituției județene.