Pe cine protejează Garda de Mediu?

21 septembrie 2009 | 2 Comentarii | Publicat in: Actualitate, Flash

02 mig

Nicolle Ebner

 Duhoarea de găinaţ şi mortăciune, care, timp de o săptămână, a făcut irespirabil aerul din Deva, scoţând din minţi toată populaţia reşedinţei de judeţ, nu poate fi dovedită ca poluare a aerului, şi prin urmare, nici nu poate fi sancţionată ca atare, spune şeful Gărzii de Mediu din judeţul Hunedoara.

Dejecţiile de la Avicola Mintia au împuţit Deva…
„Ca să dau sancţiuni pentru poluarea aerului, trebuia să demonstrez că este poluare. Or, mirosul nu pot să-l determin cu nici un aparat. Încă nu s-a inventat un astfel de aparat nici în UE, darămite la noi”, motivează comisarul Cristian Moldovan, lipsa aplicării vreunei sancţiuni sau a identificării celor vinovaţi pentru faptul că, timp de o săptămână, 70.000 de deveni au fost nevoiţi să respire duhoarea de găinaţ şi putreziciune, ce venea de nu se ştie unde. În schimb, şeful Gărzii de Mediu Hunedoara recunoaşte că nu s-a respectat tehnologia de împrăştiere a găinaţului de pasăre, ca îngrăşământ, pe tarlaua fermei de legume de la periferia Devei (vezi foto), dar nici pentru asta nu s-a luat nici o măsură de sancţionare. „Când am ajuns la Ferma de Legume din Cartierul Grigorescu, reuşiseră să împrăştie o cantitate de dejecţii de păsări pe tarla, cu ajutorul MIG-urilor, nişte utilaje care ar trebui folosite doar iarna, nicidecum la temperaturi de plus 25 de grade Celsius. Le-am recomandat să are terenul, ca să intre în pământ găinaţul deja împrăştiat, iar restul gunoiului să-l lase pe câmp, să se usuce”, mai declară Cristian Moldovan, menţionând că vinovaţi de toate relele sunt cei de la conducerea fermei de legume. Dar, „nu am amendat ferma. Directorul unităţii mi-a spus că a crezut că face economie şi a cumpărat găinaţ de la fermele de păsări, ca să nu mai dea bani pe azotat”, mai spune Cristian Moldovan. Acesta, cu toate că a avut la dispoziţie o săptămână pentru a finaliza ancheta, nu a reuşit să afle de la ce ferme de păsări s-a cumpărat găinaţul şi dacă s-a achiziţionat cu adevărat.

…dar nu s-a aplicat nici o sancţiune
Ce nu vrea să ştie şeful Gărzii de Mediu, ştiu locuitorii din zonă şi angajaţii de la ferma de legume, care, lucrau de zor, pe tarla, chiar şi ieri, în zi de duminică. Ei au confirmat faptul că tot găinaţul provine de la ferma de păsări din Mintia. Cert este că vestea va ajunge până la Ministerul Mediului, iar ferma de păsări din Mintia – sponsorul principal al PDL Hunedoara – a intrat din nou în gura presei. La fel şi şeful Gărzii de Mediu, care, ca un făcut, a uitat să bată cu pumnul în masă. Să fie oare de vină legăturile politice, ştiut fiind faptul că şeful Gărzii de Mediu este membru PDL, adică, face parte din partidul sponsorizat taman de ferma de păsări ale cărei dejecţii au împuţit Deva? Şi, uite aşa, sponsorul PDL-ului a reuşit să scape de tonele de gunoi din curtea fermei (vreo 20 de remorci, după cum aprecia chiar comisarul Moldovan), fără să dea vreun ban pentru depozitarea în locurile autorizate sau prelucrarea lui în îngrăşământ (separarea de partea lichidă). Şi dacă nu este adevărat, atunci de ce nu a ieşit Garda de Mediu, cu un comunicat oficial, în care să prezinte vinovaţii şi măsurile întreprinse împotriva lor? Că doar a trecut o săptămână de când devenilor le tot put casele, hainele, cafelele şi sucurile băute pe terase etc.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. moi spune:

    Stimata doamna Nicolle ce jurnalista mai sunteti si dvs. ?!?! Asa v-a invatat pe dvs. profesorul dvs. sa scrieti un articol? Jenant! Faci de rusine Mesagerul Hunedorean

  2. molot+mircia=love spune:

    Nicolle, te rugam insistent sa treci pe la casierie:-)

    ARTICOL DE LIMBI JENANT…

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Eurogol de trei puncte

Jiul a trecut cu bine şi cel mai greu examen din acest start de campionat şi se menţine pe podium,...

„Asistãm la cel mai grav conflict între puterile statului”

Liderul PSD, Mircea Geoană (foto), a declarat, sâmbătă, la Sarmizegetusa, legat de decizia magistraţilor de a continua protestele, că ţara...

Lovitura lui Cozmâncă

Fostul grangur PSD Octav Cozmâncă, până în 2005 una din piesele grele ale partidului condus acum de Mircea Geoană, a...

Închide