Fara bascalie

Pe cine mai interesează cărţile

Când am venit în Deva, la vârsta de şase ani, am fost foarte impresionat de biblioteca frumos colorată a părinţilor mei, care se mutaseră cu doi ani mai înainte, timp în care eu rămăsesem la bunicii din Alba Iulia. Spun frumos colorată, pentru că tocmai apăruse seria nouă din colecţia „Biblioteca pentru toţi”, iar cărţile aveau cotoare în diverse nuanţe, ceea ce le făcea foarte estetice. An de an, numărul a tot sporit, aşa încât spaţiul s-a dovedit în curând insuficient. Am început să citesc, din ce în ce mai mult, atras la început de culorile volumelor. Din acest motiv, când mă duceam în vizită la familii care nu aveau bibliotecă, parcă simţeam că lipseşte ceva din casa aia.
Fiica mea se numără printre cei care citesc mult, poate că a fost tradiţie de familie. Desigur că, am continuat să cumpărăm cărţi, cu toate că preţul lor a crescut constant. O vreme, din cauza programului încărcat, am renunţat destul de mult să citesc, dar apoi am descoperit că televizorul îmi oferă atât de multe programe sterile, încât lectura a devenit un refugiu.
Ideea unui cotidian, preluată apoi de alte câteva publicaţii, de a însoţi una dintre apariţiile săptămânale de un volum, mi s-a părut excelentă. Genurile sunt diferite, prezentările sunt diferite, aşa că nu există risc de suprapunere. Am observat că aceste cărţi, care au un preţ excepţional, se cumpără. Mie, de exemplu, mi-o reţine fata de la chioşc, colegului meu i le aduce un distribuitor de ziare. Poate unii le cumpără doar pentru că e de bon-ton, cum se spune. Bine şi aşa, dacă mă gândesc că eu am început să citesc pentru că-mi plăceau culorile cotoarelor cărţilor. Probabilitatea de a pune mâna pe o carte creşte dacă ai cartea la îndemână.
Uşor, uşor, după vreo doi – trei ani de cumpărat cărţi care însoţesc ziare, am ajuns să completez vechile volume colorate cu altele, ce au o grafică modernă şi au, majoritatea, o valoare intrinsecă deosebită. De data asta, volumele au crescut ca număr pe rafturile fiicei mele, în curând nu va mai avea unde să le pună. Cine ştie, poate că cineva va fi interesat să-şi formeze cultura nu doar de pe Internet.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.