Patru familii au rămas izolate de lume

Cristina Ghenea

 Locuitorii satului Barza, din comuna Crişcior, aşteaptă de zeci de ani ca două dintre drumurile ce străbat satul să fie reabilitate. Acestea aproape că au devenit doar o amintire, după ce, în urma unor deplasări de teren din 1982 şi 1995, au fost „înghiţite” de tone de pământ.

Rupţi de restul satului

Unul dintre aceste drumuri făcea legătura între gura de mină „Barza” şi gurile de mină „Trei crai” şi „Doisprezece Apostoli”, din Ruda. Celălalt lega odinioară satul de răscrucea ce duce spre minele de la Valea Arsului, Valea Morii şi Podul Morii. După ce un deal întreg s-a surpat peste drumuri, patru familii au rămas izolate de restul satului. În caz de incendiu, boală, sau alte evenimente nedorite, aceşti oameni nu pot beneficia de acordarea unui ajutor. Pentru pompieri sau ambulanţă, ar fi imposibil să ajungă la cele patru case. În plus, sătenii au terenuri agricole în zona izolată, însă recoltele nu pot fi transportate. „Cei care au terenuri în această zonă sunt nevoiţi să îşi care sacii în spate. De asemenea, dacă cineva de aici moare, abia poate fi dus la cimitir”, povesteşte Viorel Şenilă, unul dintre săteni.

Soluţii există, la fel şi promisiuni

Viorel Şenilă a făcut, de-a lungul timpului, mai multe adrese către primărie, Consiliul Judeţean şi Prefectură, în speranţa că va găsi sprijin pentru refacerea celor două drumuri. Răspunsuri a primit, majoritatea dintre acestea fiind însoţite de promisiuni, însă nici până în ziua de azi, nu s-a luat nici o măsură. „În primăvara acestui an, într-o porţiune în care există pericolul surpării terenului, au  fost introduşi şase stâlpi de lemn. Această măsură, însă, la o ploaie torenţială, poate deveni inutilă. Este nevoie de lucrări de stabilizare a versanţilor, de defrişarea parţială a zonelor predispuse la alunecare şi se impune decolmatarea canalelor din zonă”, a mai precizat bărbatul.

O nouă speranţă, de la primărie

După aproape 30 de ani de aşteptare, după ce s-au chinuit atâta amar de timp pe poteci înguste, sătenii din Barza au o nouă speranţă. Primarul comunei Crişcior spune că un proiect de reabilitare a drumurilor ar putea fi demarat din primăvara anului viitor. „Am promis că vom reabilita drumul care leagă Barza de Ruda. În acest proiect, vor fi cuprinse şi aceste două drumuri, de care oamenii au atâta nevoie. Lucrările vor începe imediat după sfârşitul iernii ce urmează”, a declarat Ilie Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.