Paramedicii de la Salvital, tot mai aproape să fie preluaţi de pompieri

28 mai 2020 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Adriana Năstase

Până la sfârşitul acestui an, paramedicii de la Asociaţia Salvital au toate şansele să fie preluaţi de către pompieri. Asta, după ce senatorii au votat Legea privind aprobarea Programului-pilot de preluare a personalului angajat cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă în a căror zonă de competenţă îşi desfăşoară activitatea.
Senatul este Camera decizională, aşa că acum sperăm că preşedintele ţării o va promulga. Reamintim că, în octombrie anul trecut, Klaus Iohannis a transmis legea respectivă Parlamentului pentru reexaminare, astfel că paramedicii nu au mai putut fi transferaţi la pompieri nici până acum.
Acum, Camera Deputaţilor a votat din nou legea, iar miercuri, 27 mai 2020, aceasta a trecut şi de Senat. Deputatul PNL Marius Surgent, unul dintre iniţiatorii legii, susţine că „până la sfârşitul acestui an, sigur paramedicii care lucrează la Asociaţia Salvital vor putea trece la ISU. Vor avea salarii ca şi colegii lor de la ISU, aşa cum este firesc”.
Legea prevede instituirea unui program pilot pentru cel mult un an de zile, prin care personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului ajutor calificat, aflate în finanţarea autorităţilor locale, la cererea acestuia, se preia cu statut de cadru militar – subofiţer sau de soldat profesionist, după caz, de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă în a căror zonă de competenţă îşi desfăşoară activitatea, prin derogare de la prevederile Legii nr. 80/1995 în ceea ce priveşte dobândirea calităţii de subofiţer. Prevederile acestei legi se aplică doar pentru personalul încadrat până cel târziu la data de 31 decembrie 2018, pentru judeţele Arad, Hunedoara, Maramureş, Mureş şi Sibiu.
Paramedicii de la Asociaţia Salvital Hunedoara au protestat în repetate rânduri, din cauza salariilor mici pe care le-au avut. Ei au primit doar recent o creştere de lefuri. Ei susţin că, deşi lucrează în condiţii identice cu paramedicii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, au salariile mult mai mici. Cu preluarea lor de către pompieri, lucrurile vor fi rezolvate. Iar pentru asta, preşedintele trebuie să promulge legea respectivă.

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Paramedicu spune:

    Doamne ferește! Acești oameni cu o pregătire de 6 săptămâni, dacă nu mâ înșel, pot fi asimilați medicilor? Este chiar jignitor și strigător la cer așa ceva.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Organizaţia USR Deva a rămas, din nou, fără preşedinte

Deşi pandemia a mai liniştit, cumva, viaţa politică din judeţ şi nu numai, iată că la USR Deva lucrurile nu...

Viorel Sălan: „După adoptarea moţiunii «Vela», demisia ministrului ar fi fost un gest de onoare“

În discuţia pe care am avut-o cu senatorul PSD Viorel Sălan (foto), acesta se referă la modul în care Ministerul...

Bulina neagră, 29.05.2020

Geanina Larisa Mihoc,  tânără din municipiul Lupeni Pentru că este cercetată în stare de arest după ce a comis zeci...

Închide