ActualitateFlash

Paramedici trimişi forţat în concediu

02 Smurd 25.07.2006 (56)

Dan Terteci

Începând cu 1 septembrie, trei module SMURD îşi vor înceta temporar activitatea. Măsura a fost luată de conducerea Asociaţiei Salvital, din cauza datoriilor restante ale primăriilor la plata sumelor destinate susţinerii activităţii paramedicilor. Personalul echipajelor de la Ilia, Simeria şi Lupeni-Uricani, împreună cu preşedintele asociaţiei, Petru Mărginean, vor sta o lună acasă, în concediu de odihnă.
„Începând de la 1 septembrie, trei echipaje SMURD vor intra în concedii de odihnă. Este vorba despre 31 de persoane, în frunte cu mine. Am luat această măsură, pentru a diminua cheltuielile legate de plata orelor suplimentare”, a declarat Petru Mărginean, preşedintele Asociaţiei Salvital, cea care susţine activitatea paramedicilor în judeţul Hunedoara.

Un sfert sunt la zi cu plăţile
Din totalul celor 38 de membri ai Asociaţiei Salvital, doar 10 autorităţi sunt la zi cu plata sumelor destinate susţinerii activităţii SMURD în judeţ. Din cauza datoriilor foarte mari ale unora dintre primării, activitatea paramedicilor hunedoreni este serios ameninţată. Petru Mărginean a anunţat că măsura concediilor de odihnă vine după o altă serie de acţiuni, prin care s-au redus costurile, cum ar fi renunţarea la tichetele masă, îngheţarea salariilor şi reducerea costurilor la echipamentele medicale. Preşedintele Salvital a criticat atitudinea unora dintre edili, care preferă să cheltuie bani pentru zilele localităţilor, decât să susţină asistenţa medicală de urgenţă.
„Unii dintre primari preferă să şifoneze sume din bugetele locale, cu ocazia organizării diverselor sărbători legate de zilele localităţilor, sume care, o parte din ele, ajunge în propriile buzunare. Din susţinerea activităţii SMURD nu primesc nici un leu înapoi. Poate că şi asta este o cauză a datoriilor, pe care unii dintre primari le au la plata sumelor pentru susţinerea echipajelor”, a mai precizat Petru Mărginean.

Singura soluţie, primarii să achite datoriile
Subsecretarul de stat Raed Arafat a declarat că singura soluţie este să se înţeleagă necesitatea activităţii paramedicilor, care este una inclusă într-un sistem integrat şi la care nu se poate renunţa din momentul pornirii ei. Arafat a menţionat că „soluţionarea acestei probleme este ca primarii să plătească sumele respective şi să facă parte în continuare din cadrul asociaţiei autorităţilor publice locale. În caz contrar, se poate ajunge la situaţia în care unele module ar putea să fie desfiinţate”.
Conducerea Asociaţiei Salvital consideră că numai o proastă gestionare a banilor din bugetele locale de către edili a făcut ca unele primării să fie restante la plata sumelor respective. Banii pentru susţinerea activităţii SMURD sunt prevăzuţi şi aprobaţi în bugetele locale, iar neplata acestor sume nu poate fi decât o consecinţă a managementului defectuos. Petru Mărginean a mai spus că a început deja demersurile, pentru ca modulele SMURD de la Ilia, Simeria şi Lupeni-Uricani să fie relocate în alte zone, acolo unde primarii, chiar cu posibilităţi financiare mai mici, sunt la zi cu plata sumelor respective.

2 comentarii la „Paramedici trimişi forţat în concediu

  • In sfarsit incepe hora…Cineva s-a trezit din somnul hipnotic si si-a dat seama ca Asvitalul este o struto-camila intre Ambulanta Deva si Pompieri?Pt ce sa plateasca din banii publici capusele?? Romani este cazul sa intram in normal si noi!

  • Cetăţene..roagă-te să fii sănătos tun pentru că dacă se va întâmpla vreodată să le ceri ajutorul, nu vei mai avea la cine. Este urât să te bucuri de necazul altuia, nu se stie când îţi va veni şi ţie rândul!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura