Panică printre bolnavii de tiroidă

Cristina Ghenea

Bolnavii hunedoreni care suferă de probleme ale tiroidei au intrat în panică, după ce de câteva săptămâni, nu-şi mai găsesc medicamentele în farmacii.

Este criză de medicamente   
De pe rafturile din judeţ, au dispărut toate pilulele din grupa de medicamente care au substanţă activă tiroxina, iar bolnavii nu-şi mai pot continua tratamentul. Sunt zvonuri că producătorul, o firmă germană, ar retrage medicamentul de pe piaţa românească, din cauza unor datorii substanţiale. „Medicamentul Euthyrox nu se mai importă, pentru că trebuie plătit pe loc producătorului. Eventual, acesta poate fi înlocuit cu L-Thyroxin, însă aparţine aceluiaşi producător, deci, este o situaţie similară“, spune un farmacist din Deva.
Medicii susţin că, în lipsa unui tratament de substituţie, boala se agravează. „În cazul în care nu-şi mai iau tratamentul, nu se întâmplă nimic pe moment, însă în timp, apar disfuncţionalităţi. Se poate ajunge la dereglări hormonale, tulburări de ritm cardiac şi alte afecţiuni“, spune un medic endocrinolog.

Farmaciştii au zilnic solicitări
Disperaţi, bolnavii aleargă de la o farmacie la alta, în speranţa că nu vor mai primi acelaşi răspuns negativ. „Este un dezastru. De aproximativ o lună de zile, nu mai găsim niciunde medicamentul ăsta. Am vorbit şi cu prietene din Deva, dar nici acolo nu se găsesc. Nu ştiu ce ne facem dacă nu reluăm tratamentul“, a declarat Melania Socaciu, din Brad. De asemenea, în Deva există sute de solicitări  pentru aceste medicamente. Patronul uneia dintre farmaciile din oraş ne-a precizat că în jur de 30 de persoane întreabă zilnic de ele. Între timp, farmaciştii continuă să facă cereri către depozitele de medicamente, în speranţa că distribuirea se va relua, iar solicitările vor fi onorate.

One thought on “Panică printre bolnavii de tiroidă

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.