Panică în rândul angajaţilor Primăriei Petroşani

Maximilian Gânju

Circa 300 de angajaţi ai Primăriei Petroşani vor fi nevoiţi să se descurce cu o micşorare cu 25 la sută din salariu, dacă nu vor câştiga procesul cu Curtea de Conturi, care a declarat ilegal un spor de salariu pe care aceştia l-au primit mai multă vreme. Prima decizie este nefavorabilă angajaţilor şi urmează să fie atacată cu recurs.
Curtea de Conturi Hunedoara, în urma unui control, a stabilit că sporul de dispozitiv, ce reprezintă 25 de procente din salariul lunar, luat de angajaţii Primăriei Petroşani, este acordat ilegal. Reprezentanţii angajaţilor municipalităţii au atacat decizia la Tribunalul Hunedoara, care după ce a judecat cauza, a dat câştig Curţii de Conturi. Astfel, circa 300 de funcţionari şi muncitori, dacă decizia va deveni una definitivă şi irevocabilă, vor primi bani mai puţini. Culmea este că aceeaşi instanţă a stabilit printr-o decizie irevocabilă că sporul trebuie acordat.
„Acest spor se acorda tuturor angajaţilor şi a fost dat în baza unei decizii judecătoreşti emisă de Tribunalul Hunedoara. A venit Curtea de Conturi şi a spus că este ilegal şi că nu mai trebuia acordat de la 1 ianuarie 2011. Noi am atacat raportul la Tribunalul Hunedoara, care nu ne-a dat câştig de cauză. Acum, aşteptăm motivarea, pentru a putea acţiona mai departe la Curtea de Apel Alba. Acum, eu îmi pun întrebarea, când au judecat corect? Atunci când au spus că trebuie acordate aceste sporuri, sau acum, când spun că nu mai trebuie. Acelaşi tribunal a judecat cauzele”, declară reprezentanţii angajaţilor municipalităţii.
Cei mai mulţi angajaţi au salarii cuprinse între 700 şi 1.000 de lei lunar, iar dacă se va interzice sporul de dispozitiv, mulţi oameni vor ajunge să primească o leafă mai mică decât cea sub economie. „Cine va mai rămâne să lucreze opt ore sau 10, pe un salariu de mizerie, adică de 500 de lei? Şi aşa, nu avem suficienţi angajaţi şi nici voie să ocupăm posturile libere. Este absurd să se judece cu jumătăţi de măsură, când un guvern se decide într-un fel, când vine altul în alt fel”, a spus unul dintre funcţionari. Veştile rele nu se opresc aici, iar angajaţii ar putea fi obligaţi chiar să returneze o sumă de bani reprezentată de sporul încasat din ianuarie 2011.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare