Pandemia loveşte primăria

Sorina Popa

Primarii din judeţ nu credeau cu câteva luni în urmă că vor avea să trăiască aşa vremuri grele la conducerea instituţiilor. Deşi în anii trecuţi, în primăvară, banii la bugetul local intrau bine de tot, nu aşa se întâmplă acum. Pensionarii nu s-au mai grăbit să-şi achite impozitele, iar taxele plătite la primării au scăzut şi ele foarte mult. De vină e pandemia, asta e clar.

Noroc cu creditele
MESAGERUL HUNEDOREAN a aflat de la câţiva primari cum arată situaţia cu veniturile proprii în acest moment.
Ovidiu Bălan (foto stânga), primarul municipiului Orăştie, susţine că a avut noroc, în această perioadă dificilă cu creditele luate şi cu faptul că primăria a înregistrat excedente financiare în anul trecut. „Încasările din impozite au scăzut mult. Şi, ca şi când asta nu era de ajuns, au apărut cheltuieli suplimentare pentru spital, cu pandemia de noul virus. Norocul nostru este că am avut contractate credite, cu care am plătit lucrările pe fonduri europene şi cofinanţările la investiţii. Suntem cei mai avansaţi la lucrările de investiţii. Nu am oprit nici o lucrare”, a declarat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.

Instituţiile publice, neeligibile pentru şomaj tehnic
Edilul şef al Hunedoarei, Dan Bobouţanu (foto mijloc), spune că încasările din taxe şi impozite locale au scăzut faţă de anul trecut cu 40 la sută. „Ţinem situaţia sub control, sperăm ca hunedorenii să înceapă să-şi achite impozitele de acum încolo. Regretăm că guvernul nu plăteşte şomajul tehnic şi pentru instituţii. De aceea, suntem nevoiţi să plătim noi şomajul tehnic pentru salariaţii care au fost în şomaj tehnic pe perioada stării de urgenţă”, a afirmat primarul Dan Bobouţanu.

Fără contribuţii la stat
Primarul comunei Ilia, Marius Omotă (foto dreapta), a declarat că în aceste luni a reuşit să plătească salariile oamenilor, dar nu a achitat şi contribuţiile aferente la stat. „Veniturile proprii sunt la 25 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aşteptăm sumele din TVA, de la centru, să ne mai echilibrăm financiar. În lunile aprilie şi mai am dat salariile, dar nu am plătit şi contribuţiile la stat. Nu am avut banii necesari. S-a amânat şi data până la care se pot achita impozitele şi se beneficiază de o reducere de 10 la sută, şi atunci au mai amânat plata impozitelor. Abia am achitat iluminatul public din comună”, a spus Marius Omotă, primarul comunei Ilia.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.