Până la urmă, cine este responsabil pentru căldura în școli?

Adriana Năstase

Ca la noi la nimenea! După ce au fost scandaluri pe tema mutării elevilor de la unele școli, acum părinții elevilor din re­ședința de județ anticipează alte necazuri. Vor avea sau nu școlile din Deva căldură la iarnă? Termocentrala Mintia s-a închis, imo­bilele au nevoie de centrale termice.

Același proiectant
„Întrucât în spațiul public există o discuție aprinsă pe tema apei calde și a căldurii în uni­tățile de învățământ, Primăria municipiului Deva face următoarele precizări:
Unitățile de învățământ sunt ordonatori terțiari de credite, ceea ce înseamnă că au buget propriu și sistem propriu de achiziții publice, deci obligația achizițiilor publice le revine lor, și nu primăriei. Mai mult, este ilegal ca primăria sau oricare altă entitate să facă achiziții în numele unităților de învățământ! Procedurile aferente acestor achiziții au fost demarate încă de anul trecut, iar în luna octombrie 2020 studiile de fezabilitate au fost predate proiectantului. Din motive pe care nu le cunoaștem, toate școlile au ales același proiectant, ceea ce a întârziat peste limită predarea proiectelor tehnice, acestea fiind predate abia în luna iunie 2021.Primăria municipiului Deva a oferit suport tehnic în per­manență tuturor unităților de învă­ță­mânt, iar acestea și-au contractat și consul­tanți tehnici independenți. Întrucât prețul ma­terialelor de construcții a crescut semni­fi­cativ, pentru a veni în sprijinul unităților de învățământ, în luna iunie am suplimentat prin hotărâre de consiliu suma alocată în 2020, la această dată fiind vorba de 13.093.925,08 lei, sumă care urmează să acopere dotarea școlilor cu centrale pe gaz, astfel încât copiii noștri să aibă căldură și apă caldă! Așadar, un număr de 7 (șapte) școli și grădinițe, au primit încă de anul trecut bani de la primărie pentru achiziția de centrale pe gaz, iar anul acesta suma a fost suplimentată!”, se arată într-un comunicat al Primăriei Deva.

Spun că au urgentat procedurile
„În acest moment, stadiul de realizare a acestor proiecte este următorul:
Liceul de Arte „Sigismund Toduță”, Școala Gimnazială Lucian Blaga au semnat con­tractual la data de 11 august 2021, termen de execuție 45 de zile. Colegiul Național Sportiv „Cetate” Deva are proiectul în evaluare fi­nan­ciară. Liceul Tehnologic „Transilvania” Deva, corpurile de clădire A, B, C are proiect în evaluare financiară. Liceul Tehnologic „Tran­silvania” Deva, corpul de clădire D are proiect în evaluare financiară. Colegiul Teh­nic „Dragomir Hurmuzescu” Deva are pro­iect în evaluare tehnică. Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva are proiect în eva­lu­a­rea documentelor de calificare.Grădinițele PP1, PP2, PP7 și PN3 (3 loturi) au proiect în evaluarea documentelor de calificare.
Dorim să reiterăm ideea că tot ce a ținut de primărie și ce a fost posibil din punct de vedere legal, am realizat la timp, ba mai mult, am urgentat procedurile, atât cât ne-a per­mis legea. Răspunderea ducerii la finalizare a acestor proiecte revine exclusiv unităților de învățământ, care au obligația să facă achi­zi­țiile și să implementeze aceste proiecte în termenul asumat!
În continuare, rămânem la dispoziția șco­lilor și grădinițelor, urmărim cu prioritate sta­diul achizițiilor până la momentul finalizării acestora, oferind tot suportul tehnic de care este nevoie”, se arată într-un comunicat al reprezentanților Primăriei Deva.
Cu toate acestea, lucrurile se pare că stau altfel. În sensul că primăria poate face achi­zițiile respective, ceea ce sigur ar urgenta soluționarea problemei cu căldura pentru la iarnă în școli. Pentru că primăria adminis­trea­ză imobilele respective, spun cei din so­cie­tatea civilă, și achizițiile trebuie făcute de specialiștii instituției și nu să se paseze pro­blema la școli. Vom vedea dacă va fi căl­dură în unitățile de învățământ din Deva și dacă elevii vor avea toate condițiile necesare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.