ActualitateFlash

Până la urmă, adevărul a ieşit la suprafaţă. Doi zimbri de la Haţeg au murit de boala limbii albastre

02 zimbriNatalia Bumbac

Autorităţile sanitar veterinare de la noi din judeţ sunt în alertă maximă, după ce a fost confirmată existenţa bolii limbii albastre la zimbrii de la Rezervaţia din Pădurea Slivuţ, de lângă Haţeg. Doi zimbri au murit deja, iar din probele recoltate de la cele două animale a rezultat că erau infectate cu boala denumită bluetongue. Informaţiile au fost confirmate de Mihai Jula, directorul executiv al DSVSA Hunedoara.
Situaţia este destul de complicată în acest moment, fiind vorba de animale sălbatice care nu pot fi monitorizate în permanenţă din punct de vedere sanitar. Există riscul ca şi celelalte exemplare din Rezervaţie să contacteze virusul, iar acesta să evolueze fără a putea fi tratat la timp. De fapt, în rezervaţie mai este un zimbru care dă semne reale de îmbolnăvire. Mai mult de atât, conform datelor furnizate de DSVSA, a mai fost depistat un focar unde a fost confirmată boala, fiind vorba de această dată de localitatea Petroşani.

Două focare de boala limbii albastre
„Avem confirmate două focare de boala limbii albastre la noi în judeţ. Primul caz este la Rezervaţia de zimbri de la Haţeg, unde avem două animale, un pui de şapte luni şi un adult de 12 ani, care au decedat deja. Al doilea este la o gospodărie din Petroşani, unde a fost depistată o bovină care a contactat boala. În cazul zimbrilor, suspiciunile s-au confirmat după ce am aflat rezultatele analizelor de laborator făcute la Bucureşti. În momentul de faţă, Rezervaţia a fost închisă şi a fost restrâns spaţiul în care vieţuiesc cei 10 zimbri rămaşi, pentru a putea fi monitorizaţi mai atent din punct de vedere sanitar”, a subliniat Mihai Jula, directorul executiv al DSVSA Hunedoara. Potrivit acestuia, infectarea zimbrilor cu boala limbii albastre a fost posibilă doar prin înţepăturile de ţânţari, fiind vorba de o maladie care nu se transmite decât pe această cale. A mai existat un caz cu un zimbru decedat cu aproximativ o lună în urmă, dar aşa cum susţin reprezentanţii DSVSA Hunedoara, animalul respectiv nu suferea de bluetongue.

S-a dat liber la târgurile de animale
Pe de altă parte, în 5 octombrie a expirat perioada în care târgurile şi transportul animalelor dintr-un judeţ în altul au fost interzise, decizia a fost luată în 11 septembrie, odată cu apariţia focarelor de limba albastră în vecinătatea judeţului nostru. În prezent, este obligatorie doar prezenţa certificatului sanitar veterinar în cazul animalelor care sunt transportate sau duse la târguri. Aşa cum a afirmat directorul executiv al DSVSA Hunedoara, în acest moment, restricţia nu a fost reinstaurată, deoarece nu există un ordin de la nivel central. Cu toate acestea, instituţiile competente din judeţ au luat măsurile necesare în cazul celor două focare de bluetongue şi au fost reactivate Unităţile Locale de Sprijin din cadrul primăriilor celor două localităţi.

Boala nu se transmite la om
Totodată, reprezentanţii DSVSA au ţinut să informeze despre faptul că boala nu se transmite la om, iar produsele de origine animală pot fi consumate fără nici o restricţie. De asemenea, boala nu se transmite de la un animal la altul, aceasta putând fi contactată doar prin înţepăturile ţânţarilor care sunt purtători ai virusului. Boala are consecinţe doar asupra animalelor, pentru că le afectează producţia prin scăderea lactaţiei şi scăderea în greutate, iar acest fapt îi afectează din punct de vedere economic pe fermieri şi pe crescătorii de animale.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura