Organizarea şi finanţarea centrelor de vaccinare, pasată de guvern administraţiilor locale

Adriana Năstase

Primarul Clujului, Emil Boc, susţine că Executivul trebuie să rezolve rapid problema finanţării pentru primării, dacă se doreşte or­ganizarea centrelor de vaccinare, asta pen­tru că primarii vor investi banii, însă trebuie să ştie când li se vor rambursa fondurile.

Cheltuie, dar nu ştiu când recuperează banii
„Cu această OUG noi am fost lăsaţi cu ochii în soare, cum se zice. Doar obligaţii, dar fără sursă de finanţare (…) Noi nu spu­nem nu implicării în acest proces, nici chel­tuielilor pe care le vom face pentru pre­gă­tirea centrelor de vaccinare, dar trebuie să ştim de unde vor fi returnate fondurile, noi tre­buie să ştim că vom primi aceşti bani îna­poi pentru a nu fi nevoiţi să tăiem de la alte servicii esenţiale pentru populaţie”, a spus Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România (AMR).
AMR solicită astfel Ministerului Sănătăţii asi­gurarea resursei financiare aferente pen­tru organizarea, dotarea şi operaţio­na­li­zarea centrelor de vaccinare, precum şi pentru plata personalului medico-sanitar şi auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în cadrul cen­trelor de vaccinare, indiferent de locaţie, po­trivit unui comunicat făcut public.
„Asociaţia Municipiilor din România arată faptul că bugetele administraţiilor publice lo­cale se vor adopta la 45 de zile de la adop­tarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 (cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă finan­cia­ră în sarcina administraţiilor publice locale vor împiedica administraţiile locale să asi­gure finanţarea corespunzătoare a altor obli­gaţii şi servicii legale oferite cetăţenilor. Asociaţia Municipiilor din România reafirmă im­plicarea pragmatică a primarilor în sus­ţi­nerea şi operaţionalizarea procesului de vac­ci­nare pe care îl consideră de interes na­ţional, de protejare a sănătăţii publice şi extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o îna­inte de pandemie. Dar, în egală măsură, soli­cită Ministerului Sănătăţii asumare de res­ponsabilităţi, nu doar transfer de atribuţii către administraţia locală, fără asigurarea resursei financiare aferente”, menţionează AMR.

„Lucrurile trebuie clarificate”
Contactat, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu (foto), a declarat că „nu e nor­mal ce se întâmplă. Guvernul nu trebuie să ne transmită sarcini fără să asigure resursele financiare. Ni s-a spus că aceste centre de vaccinare vor fi finanţate de la bugetul de stat. Concret? Nimeni nu ştie deocamdată. Cine plă­teşte salariile personalului medical din cen­trele respective, funcţionarea lor? Sunt multe lucruri neclare care trebuie clarificate”.
Potrivit sursei citate, Ministerul Sănătăţii ignoră principiul potrivit căruia nici o alocare de atribuţii în sarcina administraţiei publice lo­cale să nu fie realizată fără o alocare finan­ciară corespunzătoare.

One thought on “Organizarea şi finanţarea centrelor de vaccinare, pasată de guvern administraţiilor locale

  • 12 ianuarie 2021 la 22:36
    Permalink

    Bani pentru centrele de vaccinare nu aveti?! Dar pentru paranghelii gen Zilele orasului sunt?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare