Actualitate

Ordinul de înrolare a venit! Medicul de la Spitalul din Deva care așteaptă să plece să ajute sinistrații

Adriana Năstase

Un medic de la Spitalul Județean de Urgență Deva, Alexandru Ciuta (foto,) este singurul din județ care a fost cooptat într-un modul medical de răspuns la dezastre și care, dacă se solicită, va pleca în Turcia să ajute sinistrații.

 

Ordin de înrolare

Medicul Lucian Miron, purtătorul de cu­vânt al unității medicale devene, a declarat că doctorul Ciuta a anunțat conducerea spitalului că „dacă se strigă înrolarea” va trebui să plece să ajute sinistrații, pentru că a primit ordinul respectiv. „El face parte din echipa de intervenție care se mobilizează în caz de dezastre”, a spus Lucian Miron.
„Bună seara. Astăzi am fost cel mai încântat cetățean al orașului Deva. La secția de Urgență a spitalului Deva sunt doi doc­tori, tineri, veniți cred din rai. (Timișoara). Așa devotament și profesionalism nu am mai văzut la noi, vorbitul cu oamenii, citirea analizelor, repetarea analizelor, deci dacă nu este el sigur că nu ești bine nu pleci acasă. Toti oamenii aflați în Urgență au fost pre­luați și consultați cu succes de domnul doc­tor și asistentele care erau de tura. Bravo lor! I-am întrebat dacă rămâne la noi la ur­genta, din păcate mi a zis ca pleacă la Timișoara. Oameni buni, acești tineri sunt generația care trebuie susținută de noi oamenii care vrem să schimbăm ceva …o noap­te faină”, a scris Ovidiu Filip pe Facebook despre medicul Alexandru Ciuta.

 

Echipele sunt pregătite

„Circa 1.000 de cadre medicale s-au înscris, (…) diverse specialităţi, atât medici, cât şi asistenţi medicali. Secretarul de stat responsabil pentru asistenţa medicală a verificat permanent aceste liste încât să putem să fim capabili să facem echipe medicale care să se poată deplasa în teren şi care să fie operative din punct de vedere al specialităţilor, respectiv echipe care să aibă chirurgi, să aibă anestezişti şi aşa mai departe. Ţinem legătura cu Ambasada Turciei în România şi înţelegerea cu dânşii a fost ca aceste echipe să fie pregătite, dacă se poate spune aşa, dar numai în cazul solicitării de către autorităţile turce, care trebuie să asigure şi un suport logistic şi ceea ce nu trebuie exclus în nici un fel – si­guranţa acestor echipe”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a menţionat că, până în momentul de faţă, autorităţile tur­ce nu au transmis astfel de solicitări.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura