Comunitate

Orăştioara de Sus: apa nu a iertat gospodării, drumuri şi podeţe

Magdalena Şerban

Ploile nu par să ţină cont de nimic atunci când cad în cantităţi foarte mari. Deşi era de notorietate ca în unele locuri să facă deranj, ca de obicei, acum că taman satele care păreau ferite au devenit problematice. Asta s-a întâmplat şi în comuna Orăştioara de Sus, unde au fost afectate cam toate localităţile aparţinătoare, dar la Ocolişul Mic s-a resimţit cel mai tare.

„În Ocolişul Mic s-au înregistrat probleme mai deosebite. Cei mai în vârstă ne-au spus că de vreo 40 de ani nu a mai fost aşa ceva. Este o vale care pe timpul verii seacă, deci nu ne-am fi aşteptat în mod clar ca apa să facă prăpăd. Însă localitatea în sine este poziţionată ca într-o formă de groapă, dar la şes. Sunt versanţi pe trei laturi: pe partea estică, sudică şi nordică, iar scurgerea e spre vest. Nu a plouat foarte tare la munte pentru a veni viitura de la munte la vale, ci a plouat la deal. Apa a rupt podeţe, adunându-se din toate părţile, a stricat drumuri, însă casele nu sunt avariate, doar gospodăriile sunt afectate. Aici vorbim de curţi, grădini, anexe, deci nu casele în sine. Ele sunt aşezate puţin deasupra văii, în stânga şi dreapta. Apa a trecut prin curţi, a făcut deranj mare, dar s-a scurs în vale. Sunt peste 40 de gospodării lovite de necaz la nivelul comunei, dintre care cele mai afectate sunt din Ocolişul Mic. Pentru mine, cel mai important este că nu s-au înregistrat victime omeneşti. E tot ce contează. Un drum, o pivniţă sau orice altceva mai poate fi reparat, dar o viaţă nu o poţi înlocui. E cert că nu există termen de comparaţie”, a arătat Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Acesta a mai precizat că în continuare se va interveni în teren cu utilajele proprii, inclusiv în timpul viiturii făcându-se asta, tocmai pentru a se evita un dezastru cât mai mare. Unele pagube, din păcate, nu se pot suporta financiar la ora actuală din visteria locală, administraţia având nevoie de sprijin material pentru a readuce la starea iniţială ceea ce s-a distrus. „De regulă, la ploi abundente aveam neplăceri în zona Grădiştea de Munte, dar s-a schimbat situaţia. Lungimea râului şi a afluenţilor e de zeci de kilometri, dar acum s-a petrecut totul în zona aşezată a comunei. Dacă la munte ploua foarte tare, ar fi fost cu mult afectate satele aşezate pe cursul Râului Grădişte (Grădiştea de Munte, Costeşti, Ludeştii de Jos, Orăştioara de Sus şi Bucium), dar aşa, necazurile au fost mai mici de data aceasta, comparativ cu anii precedenţi. Vom lucra oriunde este nevoie şi oricând. Vreau să le mulţumesc localnicilor, instituţiilor implicate, colegilor şi tuturor oamenilor care ştiu să ne fie alături la greu”, a mai spus primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura