E oficial! Primarii pot pune lacătul pe fermele care poluează olfactiv

Sorina Popa

Legea mirosurilor, adoptată zilele trecute de Parlament, poate aduce o rezolvare problemei legate de fermele care nu funcţionează conform legii şi ne fac viaţa grea.

„Dacă pute, pute pentru toată lumea”
Ştim cu toţii că fermele de porci din apropierea Orăştiei produc un disconfort mare din cauza mirosurilor grele care vin de acolo. Cei de la Garda de Mediu Hunedoara au ridicat din umeri, de fiecare dată când au fost făcute reclamaţii pe această temă. Noua lege a fost iniţiată de parlamentarul USR Cornel Zainea. ”De ce avem nevoie de o lege a mirosurilor? Deoarece avem vid legislativ, iar Garda de Mediu a spus că nu poate da amenzi şi sancţiona poluatorii, deoarece nu există cadru legal. Mirosurile afectează pe toată lumea. Dacă pute, pute şi pentru USR-ist, şi pentru PSD-ist, şi pentru UDMR-ist, şi pentru sărac, şi pentru bogat. Şi pentru cetăţean, şi pentru politician”, a spus acesta în plen.
Legea s-a bucurat de o mare susţinere în toate partidele: a fost votată în Parlament, cu 309 voturi „pentru“ şi o abţinere. Actul normativ dă posibilitatea primarilor să închidă fermele care poluează şi produc un disconfort comunităţilor. MESAGERUL HUNEDOREAN l-a contactat pe primarul din Orăştie, Ovidiu Bălan, cel care a militat pentru soluţionarea problemei mirosurilor grele care vin dinspre cele două ferme de porci din apropierea municipiului. „Nu cred că primarii trebuie să închidă fermele. Este treaba celor de la Garda de Mediu. Eu ca primar nu vreau să închid nici o firmă. Nu asta este soluţia. Instituţiile abilitate să-şi facă datoria. Dacă primarii pot închide firme că poluează, atunci de ce mai avem nevoie de Garda de Mediu? Important este că avem legea aceasta şi pot fi luate măsuri, iar fermele din apropiere să nu mai polueze”, a declarat Ovidiu Bălan, primarul municipiului Orăştie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.