Comunitate

Orăștie: Patru noi investiții din fonduri nerambursabile

Magdalena Șerban

Finalul anului 2022 a adus co­mu­nității din Orăștie alte patru contracte de finanțare semnate de conducerea locală, la sediul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației din București, de data aceasta prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Dezvoltare pe diverse paliere
„Primul demers propune amenajarea unei piste de biciclete pentru deplasări nemotorizate, la nivelul municipiului. Cuprinde străzile Codrului – Armatei (pe o lungime de 615 m și va avea ca si obiective Parcul Tineretului și Arsenal Park), strada Armatei – strada Horea (cu o lungime de 3945 m ce va include obiectivul Parcul Tineretului, având ca limită UAT Municipiul Orăștie – Comuna Beriu), strada Andrei Șaguna – Pod – strada 9 Mai (cu o lungime de 1330 m, ce va avea ca și obiective Zona Centrală – Arena Park). Lungimea totală a pistei va fi de 5,850 km și face parte dintr-o rețea integrată. Al doilea proiect urmărește amenajare unei piste de biciclete pe străzile: Armatei – Tronson 1, Unirii – Tronson 5, și Târgului, în scopul valo­ri­ficării obiectivelor de interes (centrul istoric). În total, va avea o lungime de 4,410 km. Al treilea vizează construirea unor locuințe de calitate pentru tinerii aflați în dificultate, din comunitățile și grupurile vulnerabile. Vor fi 12 unități împărțite în 2 module de câte 6 unități de locuit. Suprafața construită va fi de 784,25 mp și va fi amenajată și o parcare de 12 locuri. Amplasamentul este pe strada Plantelor. Al patrulea înseamnă renovare energetică moderată a Cen­trului Social-Direcția Publică de Asis­tență Socială din oraș. Valoarea totală a proiectelor amintite este de 16.545.222 de lei”, a detaliat primarul din Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan (foto).

Start plăților
Pe de altă parte, potrivit edilului, impozitele și taxele locale (inclusiv taxa de salubrizare) se pot încasa începând de ieri (12 ianuarie 2023). Cele pentru clădiri, terenuri și mijloace de transport au rămas la nivelul anilor precedenți, aplicându-se doar inflația de 5,1 la sută, conform Codului Fiscal, iar impozitul datorat pentru proprietățile deținute pe raza municipiului Orăștie se achită în 2 tranșe egale, până la 31 martie și 30 sep­tembrie. „Ca și în anii precedenți, per­soanele fizice care onorează impozitul pentru clădiri, teren și mijloace de transport pentru întregul an până la data de 31 martie 2023 beneficiază de o bo­ni­ficație la plată de 10 la sută. Per­soa­nele fizice și juridice care nu vor achita impozitul aferent scadențelor vor datora majorări de întârziere în procent de 1 la sută din cuantumul sumei neachitate, cal­culată pentru fiecare lună sau frac­țiune de lună, începând cu ziua imediat următoare scadenței. Persoanele fizice ale căror venituri lunare pe membru de familie sunt mai mici decât salariul minim pe economie beneficiază de re­du­cerea la plată a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și terenul aferent. Totodată, amintim contribuabililor, per­soane fizice, că plata impozitelor și ta­xelor locale se poate face și online, pe platformele GlobalPay și ghiseul.ro. Să avem un an rodnic și cu sănătate”, a trans­mis edilul local.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura