Opt deţinuţi, între care şi Serghei Gorbunov, au povestit elevilor cum au ajuns la închisoare. „Aici nu se spune «La mulţi ani»”

Opt deţinuţi din Penitenciarul Deva, între care s-a numărat şi celebrul Serghei Gorbunov (foto), au povestit ieri elevilor de la Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva de ce au ajuns în închisoare, cum se desfăşoară viaţa după gratii şi consecinţele directe ale acesteia, în cadrul unei acţiuni iniţiate de instituţia de detenţie pentru prevenirea delincvenţei juvenile.

„Proiectul se numeşte «Stop violenţei» şi este iniţiat de psihologii şi asistenţii din cadrul Serviciului de Asistenţă Socială de la Penitenciarul Deva. Este o campanie de prevenire şi combatere a delincvenţei juvenile, pentru că aceasta este o problemă de actualitate atât pentru comunitate, cât şi pentru instituţiile statului”, a declarat, cu acest prilej, psihologul Nicolae Grosu.
Rând pe rând, cei opt deţinuţi care au acceptat să stea de vorbă cu tinerii în cadrul proiectului menţionat au relatat aspecte din viaţa lor, greşelile pe care le-au făcut, reiterând, fiecare, importanţa familiei şi a prietenilor, dar şi pericolul pe care îl reprezintă un anturaj impropriu căruia tinerii îi pot cădea victime cu uşurinţă.
Considerat, în urmă cu mai mulţi ani, unul dintre cei mai periculoşi infractori din România, cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov le-a spus tinerilor cum a ajuns în ţara noastră, dar şi cât de greu este în spatele gratiilor.
„Am venit la voi în ţară în 2002. Atunci când am venit am avut şi nişte arme de foc. În 2004 s-a întâmplat că am avut nişte certuri cu oamenii şi am făcut nişte infracţiuni foarte grave. Am fost condamnat la 16 ani şi patru luni. La început nu am realizat răul şi tot ce s-a întâmplat. (…) Aveam 24 de ani, acum am 39, au trecut 15 ani. Şi când am văzut pe drumul vieţii că pierd prieteni, oameni dragi, familie (…) înţelegi că în viaţă ai trăit degeaba. Eu acum mai am un pic şi trebuie să mă eliberez şi gândiţi-vă că după atâţia ani trebuie să încep viaţa de la zero şi, cu siguranţă, altfel. (…) „Sunteţi tineri, aveţi un viitor şi este foarte uşor să greşeşti când eşti tânăr. După, e foarte greu să arăţi la alţi oameni că nu este aşa, pentru că CV-ul vostru este pătat şi oamenii vă văd. Poate spun «ok», dar în gândul lor zic «ăsta-i infractor». E greu”, le-a spus Gorbunov elevilor prezenţi.
Serghei Gorbunov a săvârşit mai multe infracţiuni cu violenţă în Chişinău, Braşov, Constanţa şi în Deva. Acesta a fost condamnat în anul 2010 de instanţa Judecătoriei Deva la 13 ani de închisoare, cu executare, pentru tâlhărie. Pedeapsa a fost contopită cu altele concurente şi a ajuns la 16 ani de detenţie. Acesta a fost acuzat că în anul 2003 l-a atacat pe patronul unei case de schimb valutar din Deva, în scara unui bloc, lovindu-l cu brutalitate şi furându-I borseta în care deveanul avea o sumă foarte mare de bani. După ce-şi va ispăşi pedeapsa, Gorbunov urmează să fie expulzat din România.
Un alt deţinut, Ovidiu, are 30 de ani şi a fost condamnat la şase ani de închisoare pemtru tentativă de omor. Prima dată a intrat în puşcărie la 16 ani şi de atunci a fost condamnat de mai multe ori. „Am fost şi eu ca voi, mă vedeam cel mai şmecher. După ce am intrat la puşcărie am pierdut prieteni, am pierdut familie”, s-a destăinuit deţinutul. El le-a povestit apoi liceenilor cât de greu i-a fost atunci când a ajuns într-un penitenciar şi era minor, dar şi momentul când a împlinit 18 ani. „Eu mi-am făcut majoratul în penitenciar. N-am ştiut să mă bucur de prieteni, n-au venit la mine. În puşcărie, dacă ţi se spune «La mulţi ani!», înseamnă că stai mult”, a spus Ovidiu.
Dincolo de poveştile de viaţă ale deţinuţilor, psihologul Nicolae Grosu a ţinut să le atragă atenţia elevilor că trebuie să fie atenţi la prietenii pe care şi-i fac. „Vrem să vă mai transmitem să fiţi foarte atenţi la anturajul din jurul dumnevoastră şi să vă faceţi prieteni adevăraţi. Un prieten adevărat nu v-ar îndemna să faceţi ceva rău, ceva care ar putea să vă ducă la închisoare. Un prieten bun te învaţă de bine”, a spus Grosu.
Colegiul Tehnic „Transilvania” mai este implicat într-un proiect de prevenire a delincvenţei juvenile împreună cu Penitenciarul Deva. Proiectul, derulat şi anul trecut, a presupus ca opt elevi să petreacă o zi în penitenciar, după regulile de acolo.
Potrivit directorului Sorin Demeter, proiectul „O zi în penitenciar” a avut un impact major, astfel că după o zi petrecută în condiţiile din spatele gratiilor, doi elevi cu risc de abandon şcolar au reuşit să termine liceul şi acum sunt studenţi. (Sorin Blada, Agerpres)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.