Opt decenii de la înfiinţarea primei şcoli de zbor din judeţ

Maximilian Gânju

În urmă cu 80 de ani, Petroşaniul a fost printre primele oraşe din ţară unde a funcţionat o şcoală de zbor. Înfiinţarea centrului de zbor fără motor în 1937 plasează localitatea printre primele şi totodată puţinele centre care şi-au dezvoltat capacitatea de a construi planoare proprii, unele chiar în premieră naţională, pentru instrucţia de zbor.
Din aeroclubul de la Petroşani au făcut parte toţi funcţionarii de la minele din Valea Jiului, iar numărul temerarilor era în creştere de la un an la altul până să ajungă comuniştii la conducere. Tot la Petroşani, în augustul lui 1936, firma Wildman din Braşov a construit primul hangar şi observator meteorologic pe dealul Slătinioarei la cota 650 m, care emitea prognoze pentru piloţii ce zburau din Munţii Parâng.
Istoria aviatică a Petroşaniului a trecut în uitare şi doar numele unui cartier (Aeroport) şi un avion amplasat într-una din intersecţiile de la ieşire din centrul oraşului mai amintesc de faptul că zona a fost una de pionierat în acest domeniu.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Drumurile comunale din Bunila intră în modernizare

A răsărit soarele şi pe strada administraţiei publice din Bunila, primarul de aici semnând, ieri, contractele de finanţare pentru modernizarea...

Şi la Blăjeni, deszăpezirea se face cu forţe proprii

Administraţia comunei Blăjeni s-a aprovizionat cu 40 de tone de material antiderapant pentru iarnă, deszăpezirea urmând să fie făcută în

Moş Nicolae vine la copiii din Simeria

Centrul Cultural şi de Creaţie al oraşului Simeria, cu sprijinul Primăriei, pregăteşte o serie de manifestări dedicate sărbătorilor de iarnă.

Închide