Actualitate

Opt biserici vechi din Ţara Haţegului, incluse în ruta cultural-turistică „Legendă şi piatră„

Călătorii care caută destinaţii inedite şi încărcate de istorie pot alege, începând din această vară, traseul „Legendă şi piatră – ruta monumentelor medievale din Ţara Haţegului”, cu popasuri la opt biserici vechi din zonă, între care se numără cele de la Densuş sau Sântămărie Orlea, datând din secolele XII-XII, printre cele mai vechi din România.

Pachete tematice
„Ruta pe care o propunem este o invitaţie de a păşi pe urmele istoriei vii, într-un colţ de ţară de o frumuseţe rară. Acest traseu este destinat pasionaţilor de istorie şi drumeţii, celor care caută destinaţii inedite sau celor care doresc să-şi organizeze singuri o ex­cur­sie. În egală măsură, acest traseu poate fi inclus în ofertele operatorilor din turism care sunt interesaţi să dezvolte pachete tematice”, a declarat directorul Direcţiei Generală şi Administrare Monumente şi Pro­movare Turistică (DGAMPT) Hunedoara, Radu Barb.
Vizitatorii care vor urma traseul „Legendă şi piatră – ruta monumentelor medievale din Ţara Haţegului” se vor putea opri la Schitul Colţ de lângă Cetatea Colţ, Biserica orto­doxă „Pogorârea Sf. Duh” Ostrov, Biserica ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” Peşteana, Bi­serica ortodoxă „Sf. Nicolae” Densuş, Bi­se­rica ortodoxă „Sf. Gheorghe” din Sânpetru, Biserica reformată din Sântămărie Orlea, Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Dom­nului” din Strei şi Biserica ortodoxă „Sf. Gheorghe” din Streisângeorgiu.

 

Peste 60 de km
Lungimea totală a traseului este de 62,3 km şi poate fi parcurs în circa nouă ore şi jumătate, din care puţin peste o oră re­pre­zintă deplasările cu maşina între obiectivele propuse, iar diferenţa este alocată ca timp de vizitare.
„Această rută cultural turistică reprezintă un demers strategic la nivel judeţean şi na­ţional, care contribuie direct la punerea în va­loare a patrimoniului medieval din Ţara Haţegului şi la dezvoltarea turismului cul­tu­ral durabil în România. Avizarea oficială a acestei rute confirmă valoarea naţională a patrimoniului medieval din Ţara Haţegului şi deschide noi oportunităţi pentru pro­mo­varea judeţului Hunedoara în circuitul turis­tic naţional şi internaţional”, a completat di­rectorul general al DGAMPT Hunedoara.
Traseul „Legendă şi piatră – ruta mo­nu­men­telor medievale din Ţara Haţegului” se alătură altor două rute culturale recu­nos­cute oficial în judeţul Hunedoara: „Din inima Daciei, până în vatra străveche a pământului românesc” şi „Biserici de lemn din Ţara Au­rului”.
Traseul a fost propus de Consiliul Jude­ţean Hunedoara, prin DGAMPT, şi avizat de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antre­pre­noriatului şi Turismului. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura