Oierii hunedoreni, la limita răbdării

Nicolle Ebner

Revoltaţi de faptul că statul nu-şi respectă angajamentele privind acordarea subvenţiilor în zootehnie, 45 de reprezentanţi ai Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine „Dacia” (AJCO) Hunedoara au participat ieri, la protestul din faţa Ministerului de Finanţe, din Bucureşti.

„Cu televizorul, au minţit poporul”
Crescătorii de animale sunt nemulţumiţi de faptul că subvenţiile se acordă doar la televizor (declaraţii făcute de guvernanţi în timpul emisiunilor de dezbateri), în timp ce, în realitate, ei trebuie să facă faţă costurilor din ce în ce mai mari, aferente furajării animalelor. “În anul 1989, lâna care se tundea de pe o oaie acoperea costurile pentru aproape două zile de coasă. Acum, pentru o zi de coasă ar trebui să vindem lâna de pe 20 de oi. Ca să nu mai vorbim de faptul că lâna de o calitate mai slabă, care prezintă urme de scaieţi, nici nu se mai cumpără şi suntem nevoiţi să o aruncăm. De aceea, avem nevoie de subvenţiile pentru ovine, pentru că altfel, nu reuşim să ne mai acoperim cheltuiala”, explică vicepreşedintele AJCO “Dacia”, Ioan Stoicoi, motivul participării la mitingul de la Bucureşti.

Vor ca statul să-şi ţină promisiunile
Sursa mai sus citată spune că preţul unui kilogram de lână a ajuns la doi lei, dar nici aşa, fermierii nu reuşesc să vândă decât 60 la sută din cantitatea produsă în judeţul Hunedoara. Pieile nu mai au căutare, fermierii fiind nevoiţi să le arunce la gunoi şi singurul câştig mai acătării l-au avut de pe urma cărnii de miel. Crescătorii de ovine din judeţul Hunedoara şi-au pus toată speranţa în acordarea subvenţiei, cu care să-şi acopere cheltuielile şi spun că nu-şi doresc altceva, decât ca statul să se ţină de promisiuni, iar banii să fie alocaţi la timp. AJCO „Dacia“ Hunedoara a trimis la mitingul din Bucureşti  45 de reprezentanţi. Asociaţia numără 665 de crescători de ovine, care deţin 94.336 de oi, ceea ce reprezintă 87 la sută din totalul efectivelor de ovine din judeţul Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.