ActualitateFlash

O zi de potop în judeţul Hunedoara

Nicolle Ebner

Zeci de localităţi afectate, drumuri spulberate de torenţi furioşi, familii ameninţate cu izolarea, din cauza alunecărilor de teren. Acestea sunt efectele ploilor torenţiale abătute asupra judeţului Hunedoara, într-o singură zi.

Circulaţie cu acces limitat

Consiliul Judeţean Hunedoara (CJH) va aloca, în regim de urgenţă, fonduri pentru repararea digurilor de protecţie de pe raza comunei Baru Mare, precum şi pentru repararea şi degajarea unor drumuri din comuna Băniţa, devenite impracticabile, ca urmare a inundaţiilor înregistrate în ultimele ore. „Cu trei kilometri înainte de localitatea Sălaşu de Jos, versantul a alunecat, din cauza ploilor torenţiale, pe o porţiune de 20 metri. Dimineaţă, crăpătura în carosabil era de 10 cm. După câteva ore, a ajuns la 25 cm. Cred că vom fi nevoiţi să închidem drumul, dar până atunci, au acces doar riveranii şi maşinile cu masă mai mică de trei tone. Am luat măsura atât pentru siguranţa oamenilor, dar şi pentru ca SC Drumuri şi Poduri să poată interveni pentru remedierea situaţiei”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ, deplasat la faţa locului.

Locuinţe ameninţate

În comuna Râu de Mori, din satul Suseni către Râuşor, drumul este greu practicabil, pe o porţiune de şase kilometri, din cauza torenţilor care se scurg de pe versanţi. Intervenţiile au început încă de ieri dimineaţă, în mai multe puncte fierbinţi, cu utilajele primăriei şi voluntari. În satul Livadia-Baru Mare, apele scurse de pe versanţi ameninţă 30 de locuinţe şi drumurile de acces. În comuna Băniţa, furia apelor a distrus drumul care duce spre satul Merişor, 30 de familii riscând să fie izolate, dacă nu se intervine de urgenţă. „În primă fază, vom aloca fonduri de urgenţă pentru repararea primului kilometru de drum distrus, urmând ca lucrările la restul de trei kilometri să le efectuăm în perioada următoare”, a mai declarat Mircea Ioan Moloţ.

Bilanţul zonelor afectate

Potrivit unui bilanţ prezentat de Prefectura Hunedoara, în urma precipitaţiilor abundente căzute ieri, 23 iunie, pe raza judeţului Hunedoara, au fost afectate de inundaţii localităţile Deva (str. Apuseni), Cristur, Orăştie (str. Moţilor), Călan (str. Părului), satele Bârsău, Peştiş, Mălăieşti, Şoimuş. S-au înregistrat alunecări de teren în satul Bocşa Mică din comuna Certeju de Sus, iar DJ 687C de pe raza satului Silvaşu de Sus a fost afectat, din cauza tasării pământului, pe o lungime de 15 metri. De asemenea, în municipiul Deva, pe Aleea Păcii, un copac a căzut peste un autoturism, producând avarierea acestuia. Nu s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, iar pentru înlăturarea efectelor produse de inundaţii în judeţul Hunedoara, au intervenit zeci de pompieri.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura