O nouă grupare, cercetată pentru „comorile dacice”

31 mai 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Eveniment, Flash

Livia Botici

Săptămâna viitoare, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia vor finaliza un nou dosar, în care cinci hunedoreni sunt cercetaţi pentru sustragerea aurului dacic din Munţii Orăştiei.

Dosar în lucru

Potrivit procurorului Augustin Lazăr, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, care s-a ocupat de cazul sustragerii şi traficării tezaurului dacic din siturile Sarmizegetusa Regia şi Sub Muchia Cetăţii, pe lângă cele două grupări care se află astăzi în instanţă, mai există încă un dosar în lucru. „Este vorba despre cinci persoane care sunt cercetate de procurori pentru aceleaşi infracţiuni, şi anume, săpături arheologice, în Munţii Orăştiei, furt şi traficarea comorilor dacice. Dosarul se află în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi sperăm ca săptămâna viitoare să finalizăm cercetările şi să întocmim rechizitoriul. Este posibil ca persoanele să fie puse sub învinuire, iar apoi, să trimitem dosarul în instanţă”, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, procurorul Augustin Lazăr.

12 brăţări recuperate

În cursul acestui an, anchetatorii se aşteaptă să recupereze încă o brăţară dacică, dar şi alte artefacte, sustrase din Munţii Orăştiei. Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur, din cele 15 astfel de obiecte, despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. De furtul şi traficarea lor au fost învinuite mai multe persoane care, în perioada 2000-2001, ar fi organizat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Potrivit anchetatorilor, la 6 mai 2000, braconierii au descoperit sub o groapă de cult din situl Căprăreaţa, 10 brăţări dacice de aur masiv. Trei săptămâni mai târziu, în acelaşi sit, aceştia au găsit alte cinci brăţări. Potrivit anchetatorilor, obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu şi tezaure de monezi vechi din aur şi argint, au fost puse în vânzare pe piaţa neagră, în Occident.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Procesul lui Mihalache Marian începe la anul

La sfârşitul săptămânii trecute, fostul director al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Hunedoara, Mihalache Marian (foto), s-a declarat...

Profesorii participã la grevã, dar bac-ul va avea loc

Dacă în urmă cu trei zile, doar cinci din cele 34 de centre în care urmează să se desfăşoare proba...

Pe urmele soţului la… Raliul Frumuseţii

Echipajul format din devencele Delia Banciu, soţia pilotului de raliuri Vali Banciu, şi Daniela Muntean, a câştigat ediţia 2010 a...

Închide