Sport

O hunedoreancă, vicecampioană europeană la Orientare

Adriana Năstase

Nu e la prima victorie, dar nu e nici la prima tinerețe. Hunedoreanca Mariana Frățilescu (foto) este un model pentru noi, toți, că se poate obține perfor­manță, indiferent de vârstă. Mariana a ales să alerge și la 58 de ani, a ales să nu se oprească. Și, iată că a fost răs­plă­tită, din nou, pentru efortul și curajul său.

La orice vârstă
În perioada 25.08.2022 – 28.08.2022, în orașul Victoria și împrejurimi s-au desfășurat mai multe competiţii de orientare în alergare, ediția a 11-a a Campionatului Sud-Est European de Orientare, ediția a 10-a a Campionatului Sud-Est European de Orientare Masters și Campionatele Naționale Individuale de Orientare în Alergare. Au participat sportivi din 17 țări.
Mariana Frățilescu a reuşit să obţină ar­gintul la Campionatul Sud-Est Euro­pean de Orientare în alergare, proba de Sprint, la categoria ei de vârstă. Mariana Frăţilescu are 58 de ani, dovedind astfel, că, în sport, poţi avea performanţe la orice vârstă.
„Principalii adversari în competiţiile de Orientare sunt obstacolele de pe terenul de concurs şi limitele intelectuale şi fizice ale fiecărui concurent”, explică Mariana Frăţilescu, vicecampioană a Europei de Sud-Est la orientare în alergare.

Ce este Orientarea
“Orientarea este o disciplină sportivă care presupune parcurgerea într-un timp cât mai scurt posibil a unui traseu impus de organizatori. Esenţa com­pe­tiţiei constă în orientarea în teren ne­cunoscut, doar cu ajutorul unei hărţi şi a busolei. Concurentul se bazează doar pe propria forţă şi pe îndemânare şi, în primul rând, trebuie să-şi învingă slăbi­ciunile în mijlocul naturii. Pe traseul com­petiţiei există mai multe puncte de control, care se parcurg într-o anumită ordine, iar între acestea sportivul îşi alege singur ruta cea mai potrivită – care să-i asigure un parcurs cu pierdere minimă de timp. Clasamentul se întoc­meşte în funcţie de timpul realizat – doar pentru concurenţii care au parcurs tot traseul şi au atins punctele de control în ordinea dată”, spune vicecampioana.
Hunedoreanca a făcut o cursă de excepţie pe traseu şi a reuşit să ocupe locul II pe podiumul câştigătorilor, deve­nind astfel vicecampioană a Europei de Sud-Est la orientare în alergare Sprint, la categoria sa de vârstă.

Face sport din pasiune
În acelasi timp, s-au desfășurat si Cam­pionatele Naționale Individuale de Orien­tare în Alergare. Sportiva din Hunedoara a obținut medalia de aur și titlul de campioană națională la proba de Sprint.
Mariana Frăţilescu are 58 de ani şi face sport din pasiune. Este preşedin­te­le Asociaţiei Judeţene „Sportul pentru toţi” şi face parte din Consiliul Director al Fun­dației Județene pentru Tineret. „Orientarea în alergare e mai mult decât un concurs. E o luptă cu tine însuţi. Cu limitele tale – atât fizice, cât şi inte­lec­tuale. Deviza ((aleargă cu cap)) e perfect justificată. În acest sport, nu-i suficient să fii doar un bun atlet, ci şi să ai logică, atenţie, intuiţie, curaj şi capacitatea de a lua rapid deciziile cele mai bune. Orientarea are capacitatea nu doar de a căli organismul, ci şi de a dezvolta gân­direa analitică. Aşa că pe toţi cei care vor să facă mişcare pentru sănătate, îi în­demn să ni se alăture”, mai spune hu­ne­doreanca despre „sportul pădurilor”, con­siderat o combinaţie între şah şi atletism, pentru că îmbină atât calităţile intelectuale, cât şi cele fizice ale con­cu­ren­ţilor”, a adăugat hunedoreanca.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura