Actualitate

Insula superbă din Mediterana care dă 15.000 de euro celor care vor să-i devină locuitori. Care sunt condiţiile

Deși insula italiană Sardinia — a doua ca mărime din Marea Medi­te­rană — are numeroase plaje cu nisip, cer albastru și ape cristaline, paradisul sardinian se confruntă cu o scădere a numărului popula­ției rurale, deoarece tinerii local­nici emigrează în străinătate pen­tru a lucra.

Populația îmbătrânește
Pentru a combate acest exod, guvernul a alocat 45 de milioane de euro pentru grantul de relocare, suficient pentru a acoperi 3.000 de granturi. Desigur, există câteva con­diții care trebuie întrunite pentru eligibilitatea grantului. În primul rând, cei care vor să se mute tre­buie s-o facă într-o municipalitate din Sardinia cu o populație de mai puțin de 3.000 de locuitori. De asemenea, banii trebuie folosiți pentru cumpărarea sau renovarea unei locuințe. Grantul nu poate depăși jumătate din costul total al casei sau al renovării, iar guvernul nu va oferi întotdeauna întreaga sumă de 15.000 de euro. În cele din urmă, beneficiarii trebuie să lo­cuiască pe noua proprietate cu normă întreagă și trebuie să-și înre­gistreze drept domiciliu permanent noua locuință din Sardinia în termen de 18 luni de la sosire. Populația din Italia îmbătrânește, astfel că vârsta medie a italienilor este de aproxi­mativ 46 de ani, cifră care urmează să crească la aprox. 51 de ani până în 2050. Se estimează că populația totală va scădea cu aproape 20 la sută până în 2070, de la 59,55 milioane la 47,6 milioane, scrie Euronews.

Cei mai mulți centenari
Problema este deosebit de gravă în zonele rurale ale țării. Președin­tele Sardiniei, Christian Solinas, a spus că granturile îi vor încuraja pe tineri să rămână în Sardinia sau să se mute pe insulă. „Datorită acestor contribuții la primele case, Sardinia devine un teren fertil pentru cei care se vor muta acolo sau vor decide să-și întemeieze o familie”, a spus el. „Nu poate exista creștere fără o reală îmbunătățire a teritori­i­lor, a centrului și a zonelor mai de­favorizate… Am creat condițiile pen­tru ca tinerii să decidă să rămână și să dezvolte țesutul economic al celor mai fragile teritorii.” Cu peste 500 de persoane cu vârsta de peste 100 de ani, Sardinia are una dintre cele mai mari concentrații de centenari din lume, aproximativ 33 la fiecare 100.000 de locuitori.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura