ActualitateFlash

O decizie a Curţii Supreme lasă, totuşi, în ceaţă, situaţia celor două entităţi ale avocaţilor din România. Fiecare parte îşi clamează victoria

bota floreaNatalia Bumbac

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul în interesul legii depus de Tiberiu Niţu, procurorul general al României în problema celor două uniuni de barouri ale avocaţilor care funcţionează în paralel.
Cu privire la acest fapt, preşedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea (foto dreapta), a clamat victoria împotriva colegului său, avocatul Pompiliu Bota (foto stânga), preşedintele de onoare al UNBR-Bota.
Într-un comunicat postat pe site-ul UNBR, Gheorghe Florea precizează că prin decizia ÎCCJ se pune capăt unei practici judiciare neunitare care a adus grave prejudicii intereselor justiţiabililor şi consumatorilor de servicii juridice, care au fost induşi în eroare. Nu în ultimul rând, Florea arată că persoanele care exercită acte specifice profesiei de avocat sub titlul de „avocat“ pretins atribuit de asociaţii înfiinţate de particulari săvârşesc infracţiunea de exercitare fără  drept a profesiei de avocat. Doar că, lucrurile par a nu se fi tranşat aici. Asta, pentru că şi avocatul originar din Orăştie, Pompiliu Bota, salută, la rândul lui, hotărârea ÎCCJ, care arată că exercitarea fără drept a profesiei de avocat este infracţiune şi trebuie pedepsită. Lucru care nu se referă la membrii UNBR (Bota), uniune înfiinţată conform legii şi consfinţită prin hotărâre judecătorească definitivă, susţine avocatul de origine hunedoreană. „Fapta unei persoane care exercită activităţi specifice profesiei de avocat în cadrul unor entităţi care nu fac parte din formele de organizare profesională recunoscute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat republicată, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi prevăzută de art. 348 Cod penal” se arată în hotărârea ÎCCJ prin care a admis recursul în interesul legii depus de procurorul general Tiberiu Niţu.
UNBR-Bota, înfiinţat din 2004
„Uniunea Naţională a Barourilor din România, prin Preşedintele de onoare avocatul Pompiliu Bota, salută decizia imparţială nr. 15 pronunţată de ÎCCJ la data de 21 septembrie 2015 în dos. nr. 10/2015. Practic, prin admiterea Cererii de recurs în interesul legii Nr. 2969/C/2014/244/III-5/2015, ÎCCJ a stabilit că persoanele care exercită profesia de avocat fără a fi înscrise într-o entitate (barou, uniune de barouri) care nu respectă legea de organizare a profesiei de avocat – Legea nr. 51/1995 constituie infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat. Încă de la data de 20 iunie 2004 (data înfiinţării celor 42 barouri cerute de lege) am luptat pentru apărarea prevederilor Constituţiei şi legilor din România, fapt consemnat în statutele tuturor barourilor noastre şi în statutul UNBR. Ca atare, suntem de acord cu inculparea şi condamnarea penală a tuturor persoanelor care practică avocatura fără a fi înscrise în formele de exercitare a profesiei de avocat (barouri, UNBR) – organizate conform Legii nr. 51/1995”, arată avocatul Pompiliu Bota, într-un comunicat transmis redacţiei ziarului nostru.
În baza unei hotărâri judecătoreşti definitive
„Avocaţii noştri au fost autorizaţi să exercite profesia de avocat potrivit Legii nr. 51/1995, au calitatea incontestabilă de avocat. Barourile noastre au fost înfiinţate printr-o hotărâre judecătorească pronunţată înainte de modificarea Legii 51/1995, hotărâre care a rămas definitivă şi irevocabilă fără să fi fost desfiinţată în baza vreunei legi, pentru a scoate în afara legii barourile noastre. Nici o decizie a ÎCCJ dată în soluţionarea unui recurs în interesul legi nu poate constitui temei pentru desfiinţarea barourilor noastre şi nu scoate în afara legii activitatea avocaţilor noştri. Uniunea Naţională a Barourilor din România -Bota a fost înfiinţată prin hotărâre judecătorească şi nu poate fi introdusă o acţiune prin care să se constate nulitatea acestei instituţii fără a se aduce atingere hotărârii judecătoreşti care a înfiinţat-o şi care nu poate fi atacată decât potrivit căilor stabilite de lege”, arată avocatul Pompiliu Bota.
Trebuie menţionat că UNBR, care nu recunoaşte existenţa UNBR-Bota, nu are la bază un act de înfiinţare, prevalându-se de Legea 51/1995 care reglementează statutul profesiei de avocat şi care a fost modificată prin alte acte normative, ultimul datând din 2012. De asemenea, modalitatea de înscriere în cele două barouri este diferită, lucru cunoscut de absolvenţii de studii juridice, care doresc să îmbrăţişeze meseria de avocat. Odată cu înfiinţarea UNBR (Bota), monopolul deţinut de prima uniune a fost spart, motiv pentru care cele două organizaţii avocăţeşti au intrat în conflict.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura