ActualitateEducatie si cultura

O confesiune teatrală feminină, în premieră la Petroșani

Actrița Simona Codreanu și regi­zorul Marius Costache sunt creatorii noii premiere de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, care se va juca vineri, 21 octombrie, de la ora 18, în sala Artelier.

Ceva neverosimil și minunat
Spectacolul „America și acustica” se bazează pe un text de Vlad Zografi, unul dintre cei mai importanți dramaturgi ro­mâni contemporani. Specialist în fizică atomică teoretică, Zografi a tradus piesele lui Eugene Ionesco și a scris ro­mane, povestiri și piese de teatru. Piesa jucată la Teatrul „Ion D. Sârbu” este con­fesiunea devenirii interioare a unei fe­mei, cu clipe de deznădejde, mici vic­torii personale, descoperirea de sine – totul povestit cu mult umor, adesea negru, dar și cu dramatism. „America și acustica” are o legătură interesantă cu activitatea științifică a autorului, cum remarcă și regizorul Marius Costache: „Și regizorii pot fi distribuiți. Simona mi-a propus să lucrez o monodramă cu ea. În urma discuțiilor despre un posibil vii­tor spectacol, gândurile mele s-au în­drep­­tat către dramaturgia lui Vlad Zografi. De ce? N-aș putea spune mai bine decât autorul: «Când, într-o bună zi, am luat din raft cursul de mecanică și acustică, n-am observat decât că, în loc de hăr­tă­nitul exemplar broșat dintotdeauna, ți­neam în mâini o carte legată între co­perți tari. M-am așezat la masă, am citit o vreme, apoi am închis cartea. Și atunci am văzut că pe cotor scria, cu litere ar­gin­tii, ceva neverosimil și mi­nu­nat: America și acustica. […] în liniștea din bibliotecă am început să râd.» Dar o pie­să nu este teatru, este dramaturgie – adică literatură. Spectacolul este re­zul­tatul unei întâlniri a unui text cu un actor și un regizor: fiecare dorește să co­munice ceva, iar la intersecția aces­tor trei vectori se găsește spec­tacolul.”
„Sunt regizori care au harul de a le reda actorilor libertatea. Întâlnirea cu Marius Costache cred că a făcut asta pentru mine. Vă aștept la o întâlnire pe cât de neașteptată, pe atât de ha­ioasă și aducătoare de bucurie, în­drăz­nesc să afirm, nu doar să sper”, spu­ne actrița Simona Codreanu.
Biletele pentru spectacol se pot cum­păra de la casieria Teatrului Dra­matic „Ion D. Sîrbu” de marți până joi între orele 8.00-17.00, vineri între orele 8.00-13.00 și 17.00-18.00, sâmbătă între orele 17.00-18.00 și duminică între orele 11.00-12.00.
Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.