Comunitate

O comună bine gospodărită şi un primar de „patru stele”

04 Filip0756

Primarul Victor Ioan Filip (foto) este la al patrulea mandat în fruntea comunei Sântămăria Orlea.  Distins de către Asociaţia Comunelor din România cu titlul de „Primar de Trei Stele”, noi afirmăm că i se poate atribui, cu uşurinţă, şi cel de „Primar de Patru Stele” , după proiectele economico-sociale finalizate sau în curs de finalizare în satele comunei pe care o păstoreşte de peste 13 ani.

Lunga bătălie pentru modernizarea comunei
Edilul şef Victor Ioan Filip are multe proiecte pentru comunitatea pe care o conduce, dar din experienţă, ştie că pentru a traduce în fapt un asemenea proiect trebuie să ai nervii tari şi să te baţii vârtos cu birocraţia din România.  Aşa s-a întâmplat cu un prim proiect, care are ca obiectiv realizarea alimentării cu apă, a canalizării şi epurării apelor menajere din satele componente Bărăştii Haţegului, Săcel, Sînpetru şi Vadu“. Acest proiect a fost depus în anul 2002 pentru finanţare, prin programul SAPARD fiind considerat eligibil, dar datorită epuizării fondurilor, nu a mai intrat la finanţare. Apoi, a fost depus şi aprobat prin H.G. nr. 536/2006, fără componenta „Canalizarea şi epurarea apelor menajere”, dar în final, n-a mai fost finanţată investiţia. După adăugarea  componentei de canalizare şi epurare a apelor menajere, a fost depus din nou, prin adresa nr. 3494 din 01. 11.2007 pentru includerea acestuia pe programe de mediu, dar nu a fost finanţat nici de către Ministerul Mediului şi nici din alte surse. În sfârşit, în 2009, a fost aprobată finanţarea acestuia prin H.G. 1517/2.12.2009 privind programele multianuale prioritare de mediu şi gospodărie a apelor, ce se vor executa până în 2013.

Bază sportivă, cămin cultural şi creşă
„Un alt proiect în derulare vizează extinderea alimentării cu energie electrică în comuna Sîntămăria-Orlea. Programul implică extinderea reţelei de joasă tensiune în cinci zone ale comunei, care se caracterizează prin dezvoltare rezidenţială şi potenţial economic deosebit, dar care este frânat de lipsa infrastructurii energetice“, ne spune primarul Victor Ioan Filip.
Cum în comună nu mai există bază sportivă, fostul teren de fotbal fiind câştigat în instanţă ca urmare a unei cereri de retrocedare, primarul Victor Ioan Filip şi consilierii locali au decis că-i musai să facă o bază sportivă. Aşa că ea este prevăzută a se finaliza în acest an. Din valoarea totală a proiectului,  651.597 lei reprezintă contribuţia proprie a consiliului local şi 465.000 lei, valoarea cererii de finanţare, aprobată prin HG 1524/2008, necesară demarării proiectului. Au fost înaintate toate documentele solicitate, a fost organizată licitaţia pe SEAP şi lucrarea a fost atribuită. Deci, lucrurile merg spre bine, tinerii din comună pot să se bucure.
Atent la doleanţele oamenilor care i-au acordat de patru legislaturi cinstea de a-i conduce, primarul Filip a venit cu iniţiativa, iar aleşii locali au aprobat, construirii unui cămin cultural în satul Săcel, care să deservească trei sate (Săcel, Sânpetru şi Bărăştii Haţegului). Proiectul, depus la Compania Naţională de Investiţii, se află pe lista de eligibilitate, întrunind 98 de puncte. A fost identificată şi locaţia corespunzătoare, în domeniul privat al comunei.  Ca urmare,  construirea acestuia va reprezenta un câştig cultural important pentru toţi locuitorii satelor respective.
Un alt proiect depus la Compania Naţională de Investiţii şi  aflat pe lista de eligibilitate este cel destinat construirii unei săli de sport comunale, în satul Sîntămăria-Orlea, deoarece comuna, cu o populaţie de peste 3.700 de locuitori, nu dispune de un spaţiu acoperit în care să poată fi desfăşurate activităţi sportive. De asemenea, edilii comunei au depus spre evaluare la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, mai multe proiecte pe Măsura 3.2.2. FEADR, vizând alimentarea cu apă potabilă, canalizarea şi epurarea apelor menajere în localităţile Bucium şi Balomir, modernizarea drumului comunal DC 63B Subcetate-DN66B, înfiinţarea unei creşe în Sîntămăria-Orlea şi a unui Centru de Informare Culturală la Căminul Cultural din comună.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura