Numărul adopţiilor a scăzut

Anamaria Nedelcoff

Numărul adopţiilor în judeţul Hunedoara este în scădere faţă de anii trecuţi. Astfel, dacă în 2010 au intrat într-o familie, numai a lor, 21 de copii, iar în 2011 şi-au găsit un cămin definitiv 29 de copii, anul acesta au fost adoptaţi 17 copii.

Totuşi, numărul solicitărilor pentru adopţie în cel de-al doilea trimestru al acestui an este de 23. ”Sunt 23 de familii care doresc să adopte, din care 14 sunt atestate ca familii apte pentru adopţie, una a renunţat, iar opt sunt în procesul de evaluare psihologică şi socială”, a declarat Ionela Lazăr, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara. Însă procedura de adopţie este de durată, aceasta fiind şi una dintre cauzele pentru care unele cupluri nu se încumetă să adopte un copil.
Mai întâi, părinţii adoptivi trebuie să treacă de procesul de evaluare sau reevaluare în vederea obţinerii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte. După aceea, se va stabili compatibilitatea dintre copil şi părinţii care vor să-l adopte, urmând a se stabili un program de vizitare a acestuia. Încredinţarea în vederea adopţiei va fi dispusă de către o instanţă judecătorească pentru o perioadă de 90 de zile, timp în care DGASPC va urmări evoluţia copilului şi a relaţiilor dintre el şi părinţii adoptivi, încuviinţarea adopţiei fiind de competenţa instanţei de judecată.
Însă nici situaţia copiilor părăsiţi în spitale sau pentru care s-a solicitat intervenţie nu este roză. ”În 2011, 23 de copii s-au aflat în această situaţie, iar în primele două trimestre din 2012 este vorba de 12 copii”, mai spune Ionela Lazăr.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare