Politica si administratie

Nu plãteşti dãrile, apari pe lista neagrã a primãriei

05-Impozite-si-taxe-Coada-Oameni-7  Oana Mihnea

Potrivit noului Cod de Procedură Fiscală, care se va aplica începând de anul viitor, administraţiile locale au posibilitatea de a face publică pe site-ul instituţiei, lista datornicilor la taxe şi impozite. Unele primării, cum ar fi cea a municipiului Sibiu, vor aplica această metodă, pentru a-i motiva pe cetăţeni să îşi achite obligaţiile fiscale.

Pornind de la această idee, am vrut să vedem dacă şi edilii şefi de la noi din judeţ iau în considerare această posibilitate şi o vor aplica în administraţia pe care o conduc. Primarul Simeriei, Emil Rîşteiu, spune că a mai recurs şi în trecut la această metodă, la anumite perioade de timp, însă aprecieri a primit din partea celor cu taxele şi impozitele la zi.
„Am mai publicat astfel de liste, începând de la sfârşitul anului trecut. Modificări prea mari nu s-au văzut în sensul de creştere a încasărilor, însă am observat o satisfacţie din partea celor bun-platnici. La noi nu sunt foarte mulţi datornici, sub 10 la sută din totalul populaţiei, însă aceştia, prin faptul că nu plătesc, îi încurajează într-o anumită măsură şi pe ceilalţi să nu achite la timp. Dar consider că reprezintă o oportunitate, ca să nu se ajungă la executări silite. În noul Cod Fiscal mai este prevăzută şi o reducere a penalităţilor cu 73 la sută pentru cei care plătesc până la 31 martie datoriile. În următoarea şedinţă, o să supun aprobării un proiect de hotărâre în acest sens, astfel încât să devină aplicabilă de anul viitor“, a declarat Emil Rîşteiu, primarul oraşului Simeria.
În municipiul Hunedoara, situaţia este puţin diferită. Hunedorenii se pare că sunt mult mai chibzuiţi şi nu se lasă până în ultimul moment. „În ultimii trei ani, gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale a crescut de la 70 la sută la 93 la sută. Până anul viitor, sperăm să atingem un procent de minimum 95 la sută. Din totalul celor 60.000 de locuitori, mai puţin de 3.000 dintre aceştia au datorii. Prin urmare, în municipiul Hunedoara nu este necesară o astfel de presiune asupra oamenilor ca să îi facem să plătească, deci nu mă gândesc să o aplicăm“, a susţinut Viorel Arion, primarul Hunedoarei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura