Noua strategie UE-China, adoptată de Parlamentul European

Procesul de ratificare a Acordului UE-China privind investițiile nu poate începe până când sancțiunile Chinei împotriva deputaților europeni și a instituțiilor UE nu vor fi ridicate, se reconfirmă în Raportul Parlamentului European (PE) referitor la o nouă strategie UE-China adoptat, miercuri seara, de deputații europeni reuniți la Strasbourg.

Poate corecta dezechilibrele
„Am fost co-raportor pentru acest dosar și am acoperit competențele exclusive ale Comisiei de Comerț Internațional (INTA) în domeniul comerțului și al investițiilor. Acest raport este foarte important deoa­rece clarifică și consolidează poziția UE în relația bilaterală cu China, o relație de o importanță strategică pentru noi”, a declarat deputatul european Iuliu Winkler (PPE, UDMR) (foto).
Potrivit acestuia, în Raportul referitor la noua strategie UE-China se subliniază ne­cesitatea ca în relația bilaterală să se vor­bească, din partea Uniunii, pe o singură voce.
„Am solicitat, de asemenea, Comisiei o evaluare a dependențelor economice ale UE în sectoare strategice, cum ar fi ma­teriile pri­me critice sau semiconductorii, precum și spo­rirea rezilienței lanțurilor noas­tre de apro­vi­zionare”, a spus euro­parlamentarul UDMR. El a precizat că legis­lativul european face un apel către Comisie să corecteze dezechi­li­brele din ce în ce mai evidente din relația eco­nomică și comercială dintre UE și China. ”Vrem să avem mecanisme bazate pe reguli clare care să ducă la echilibrarea condițiilor de concurență. Vrem îmbunătățirea setului de instrumente comerciale autonome ale UE”, a subliniat Winkler.
Conform europarlamentarului, deși sanc­țiunile reciproce au dus la răcirea relațiilor po­litice și diplomatice dintre UE și China, le­gă­turile economice și comerciale sunt în con­tinuă creștere. ”Indiferent de divergențele noastre, trebuie, așadar, să reluăm anga­jamentul ­și dialogul cu China pentru a încerca să reconstruim încre­de­rea și înțelegerea reciprocă”, a adăugat Iuliu Winkler.
China este cel mai mare exportator de bu­nuri către UE și este pentru Uniune a doua piață de export. În medie, schim­bu­rile co­mer­ciale dintre China și Europa depășesc 1,5 mi­li­arde de euro pe zi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.