Politica si administratie

Cetatea Orăștiei, restaurată din bani europeni

Magdalena Șerban

Ieri, după o perioadă în care eforturile ad­ministrative au fost concentrate, printre multe altele, spre începerea materializării unuia dintre cele mai importante proiecte in­vestiționale pentru care s-a câștigat o finan­țare europeană nerambursabilă, a fost predat amplasamentul Cetății Orăștiei, în ve­derea restaurării, consolidării și conser­vării obiectivului.

Definitorie pentru comunitate
Pentru a fi marcat momentul, la conferința de presă de ieri, organizată chiar în incinta Cetății, au luat parte primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan, viceprimarul Ovidiu-Cristian Hendrea, consilieri locali, dar și reprezentanți ai proiectantului, construc­to­rului și ai companiilor de utilități. Trebuie menționat faptul că lucrările aferente res­ta­u­rării acestui obiectiv ce constituie o emblemă a comunității locale vor fi executate prin Regio – Programul Operațional Regional 2014 – 2020, valoarea totală a investiției fiind de 22,5 milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă a ajuns la 20 de milioane de lei. Licitația de execuție a fost câștigată de Asocierea SC Elis Pavaje SRL în calitate de lider de proiect, alături de SC Total Business Land SRL, SC General Game SRL și SC Iasicon SA. Ordinul de începe va fi dat în 27 sep­tembrie, iar termenul de finalizare a in­vestiției este de 16 luni. Proiectul prevede res­taurarea, conservarea şi consolidarea Cetăţii Orăştiei, lucrări de reconstituire sau reîntregire a zidurilor şi turnurilor, dar şi ame­najări exterioare, cum ar pavaje, alei şi mo­bilier urban. Totodată, s-au mai inclus reali­zarea iluminatului în zonă şi a circuitului de vizitare, toate completate cu o reţea de in­frastructură pentru apă şi canalizare. Ce­tatea a fost construită în jurul anului 1300, însă a fost atestată documentar în anul 1544 de către Sebastian Munster, iar pe la 1560 de că­tre Giovanandrea Gromo. Ruinele de altă­dată, cu zidul de aparăre, constituiau un sis­tem de fortificaţii medievale specifice. Pe parcursul vremii, zidurile au fost reparate în diferite puncte cu piatră şi carămidă. Tot aici se situează ansamblul constituit din biserica reformată construită în secolul XIV şi biserica evanghelică construită în sec XIX. Ultima restaurare a avut loc în 1735, când şi-a pierdut rolul militar.

Investiții de 20 de milioane de euro în zona centrală
,,Dacă ar fi să expunem cronologic evoluția acestui proiect, el a început în 2015, când am gândit investiția. Sigur, inițial era într-o altă formă, cuprinzând întreaga zonă centrală, însă ulterior, aceste oportunități pe fonduri europene ne-au permis doar accesarea punctuală, pe diferite obiective. (…) Proiectul pentru Cetate a fost respins în prima etapă, pe o procedură, în speță lipsa unui document ce reprezenta decizia etapei de încadrare la Mediu (apele pluviale din incinta Cetății), deci lucruri foarte simple, deși la momentul res­pectiv exista o decizie și un Ordin de ministru ce specifica că pentru aceste proiecte de investiții este suficient un acord scris. Ulterior, am acționat în instanță atât ADR cât și Autoritatea de Management, linia de finan­țare s-a redeschis, așa că am redepus pro­iectul ce includea acel document considerat lipsă, am fost acceptați la finațare și am putut merge mai departe. Deci a trecut un timp foarte lung de la etapa în care am gândit pro­iectul și până la începerea lucrărilor, con­frun­tându-ne cu multe nopți nedormite împreună cu mulți dintre cei prezenți astăzi (n.r -ieri), aici. Au fost făcute teancuri de documente și avize etc. (…) Cercetarea arheologică prinsă în proiect va dura 2,5 luni, urmând să fie fă­cute lucrări în trei zone alese. Vom vedea ce o să rezulte. Lucrările efective vor debuta, pro­babil, în luna noiembrie, la ziduri și exterior. Am discutat cu constructorul și am solicitat dacă pot fi începute mai repede. Vor fi realizate locuri de parcare, zone verzi, parcuri, un zid de strajă (din lemn), turnurile de strajă vor fi funcționalizate și în interiorul lor vor pu­tea fi expuse exponate realizate de meșteri din Orăștie. (…) Acest proiect este o com­po­nentă din cele patru investiții majore pe care le avem pentru zona centrală, toate însumate însemnând 20 de milioane de euro. Vorbim de realizarea Muzeului Civilizației Dacice, mo­dernizarea zonei centrale (se află în im­ple­mentare) și transformarea Casei de Cultură într-un Centru Multicultural (proiect împreu­nă cu Consiliul Județean Hunedoara) aflat în procedura de desemnare a câștigătorului licitației“, a declarat primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Laurențiu Bălan.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura