Noua lege a pensiilor va elimina inechităţile. Nici o pensie în plată nu va scădea

12 august 2018 | 2 Comentarii | Publicat in: Comunitate

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor. Acesta îşi propune eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane ce au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează.
Foarte important este faptul că nici o pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim şi nici cel complet.
Mai mult, formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechităţile, dar duce şi la creşterea tuturor pensiilor. Legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare. Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare şi anume: 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021.
O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială. În prezent, circa un milion de pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei.
Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, persoanele care au opt ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv perioade asimilate, se vor putea pensiona pentru limită de vârstă cu cinci ani înainte de îndeplinirea vârstei standard de pensionare. În acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate.
O altă schimbare se referă la pensia de urmaş. Astfel, soţul supravieţuitor care nu optează pentru pensie de urmaş, poate beneficia, pe lângă pensia proprie, de un ajutor lunar de 25 la sută din pensia soţului decedat, dacă durata căsătoriei a fost mai mare de 10 ani.
Printre noutăţile aduse de noul proiect se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare. De asemenea, pentru cel care a lucrat în timpul studiilor se iau în calcul contribuţiile din salarii. Mai mult, mamele cu trei copii se pot pensiona mai repede.
În următorii trei ani se vor recalcula toate pensiile din ţară. Legea pensiilor are foarte multe beneficii, scopul principal fiind un trai decent pentru cea mai vulnerabilă categorie – pensionarii. PSD îşi respectă programul de guvernare şi aplică măsuri în sprijinul românilor.

Deputat Laurenţiu Nistor, preşedintele PSD Hunedoara

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. sectorx spune:

    Bai nimicule….poate ne spui si de unde se iau banii,ca neamurile tale nu produc nimic,numa´ halesc—-Jeguri umane…vine si vremea aia,cand o sa dati cu subsemnatul,,,,,,,

  2. sectorx spune:

    Bai nimicule….poate ne spui si de unde se iau banii,ca neamurile tale nu produc nimic,numa´ halesc—-hiene umane…vine si vremea aia,cand o sa dati cu subsemnatul,,,,,,,

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Tânăr din Deva arestat pentru bătaie pe o terasă din centrul oraşului

Un tânăr de 25 de ani din Deva a ajuns în spatele gratiilor, după ce a agresat un bărbat din...

Hoţii au dat iama într-un centru de echitaţie din Valea Jiului. Şi caii se mai fură, nu doar maşinile!

Patru cai, cei mai buni şi frumoşi, dintr-un centru de echitaţie din Petrila, au fost furaţi în noaptea de vineri...

Poliţiştii, alături de poştaşi pentru prevenirea înşelăciunilor prin metoda ”Accidentul”

Pentru că metoda ”Accidentul”, prin care sunt înşelaţi îndeosebi bătrânii, încă mai are succes, poliţiştii hunedoreni s-au gândit că nu...

Închide