Nou focar de pestă porcină în Valea Jiului

Maximilian Gânju

Patru porci mistreţi descoperiţi morţi pe un fond de vânătoare dintre Aninoasa şi Vulcan au alertat autorităţile, dat fiind faptul că bănuiau că animalele ar fi murit din cauza pestei porcine. La scurt timp, după analize, prezenţa virusului a fost confirmată în cazul unui mistreţ.

Cei patru porci mistreţi au fost găsiţi morţi în zona Gambrinus-Dănuţoni, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit, vineri, din ordinul prefectului Vasilică Potecă. ”În şedinţa Unităţii Locale de Decizie (ULD) din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara (CJSU), convocat de prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, în calitate de preşedinte al CJSU, a fost aprobat, prin Hotărârea nr. 2/18 ianuarie 2020, „Planul de măsuri pentru combaterea cazurilor de pestă porcină africană, confirmată la mistreţii morţi pe fondul de vânătoare 65 Vulcan, aparţinând AVPS Băniceana – Aninoasa”.
Pe teritoriul fondului de vânătoare în care s-a declarat focarul de boală au fost găsiţi, în zilele de 16 şi 17 ianuarie 2020, patru porci mistreţi morţi”, a informat Prefectura Hunedoara. În aceste condiţii se menţine interdicţia desfăşurării târgurilor şi expoziţiilor de animale de interes zootehnic (suine, ovine, caprine, păsări, cabaline şi bovine) pe teritoriul judeţului Hunedoara, pe o perioadă nedeterminată. Anul trecut, un focar de pestă porcină descoperit în Colonia din Vulcan a impus măsuri fără precedent în regiunea din sudul judeţului. Pesta porcină a fost confirmată, în august 2019, după ce într-o gospodărie din municipiul Vulcan, din cartierul Colonia de Jos, doi porci au murit, iar analizele au confirmat că este vorba de virusul pestei porcine africane. În prima etapă, Unitatea Locală de Decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor a instituit printre alte măsuri şi starea de alertă epidemiologică, dar şi a unor filtre care au urmărit respectarea restricţiilor de mişcare a animalelor, persoanelor, mijloacelor de transport, în vederea prevenirii transmiterii virusului PPA din zona afectată.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.