„Noi la minister nu lucrăm cu primarii în funcţie de carnetul de partid”

Interviu cu Vetuţa Stănescu (foto), secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării

Sorina Popa

-Doamna Vetuţa Stănescu, sunteţi secretar de stat în Ministerul Dezvoltării de câteva luni. Dar, sunteţi şi preşedinte interimar al organi­za­ţiei judeţene Hunedoara a PNL. Putem spune, aşadar, că într-un timp scurt aţi urcat foarte mult pe scara politicii. Care este secretul?
– Nu aş putea spune că într-un timp foarte scurt. Poate că aşa pare din exterior, poate că acum evoluţia este mai vizibilă, însă pot să vă spun că în urmă este o muncă susţinută de ani de zile, o muncă de echipă şi foarte multă seriozitate. Am intrat în politică în anul 2012 şi, în iunie 2015, am avut bucuria de a fi prima femeie aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, ca o recu­noaş­tere a activităţii desfăşurate de mine şi a rezultatelor obţinute. De asemenea, am fost con­silier judeţean, munca mea fiind pusă în slujba hunedorenilor. Din ianuarie 2020 am fost cooptată în Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, fiind, după cum spuneaţi, se­cretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Iar din această postură, aşa cum am demonstrat deja, îmi aduc contribuţia la susţinerea şi imple­men­tarea unor proiecte menite să dezvolte lo­ca­lităţile României, inclusiv judeţul Hunedoara, locul de unde provin şi care pentru mine în­seamnă şi va însemna mereu ”ACASĂ”.

– Sunteţi parte a unui minister vital pentru mediul economic al ţării. De ce mecanismul ve­rificării şi plăţilor lucrărilor pe programul PNDL este aşa greoi? Firmele aşteaptă de la două luni în sus să li se achite lucrări efec­tuate, verificate de specialişti ai ministerului, alţi specialisti din teritoriu, inspectorii în con­structii. De ce nu sunt mai simple lucrurile?
– Dacă ne referim la finanţarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, trebuie să vă spun că, în momentul în care Cabinetul con­dus de Ludovic Orban a ajuns la guvernare, am găsit o serie de proiecte pe care PSD le-a lăsat într-un oarecare blocaj în ceea ce pri­veşte plăţile. Iată că acest program continuă şi ne găsim acum cu toate plăţile la zi. Vă aduceţi aminte că, în noiembrie 2019, când Partidul Naţional Liberal a preluat Guvernarea, PSD spunea că acest program va fi blocat. Iată că nu a fost blocat, din contră, continuă într-un mod coerent, finanţarea făcându-se în mod constant, sigur după ce se verifică toate in­vestiţiile, pentru că este normal să verifici înainte de a plăti nişte lucrări care de regulă implică sume importante de bani. Vrem să ne asigurăm că nu vom mai avea situaţii, precum cele din trecut, de pe timpul guvernării PSD, când lucrări de investiţii efectuate prin programele PNDL 1 şi 2 nu au fost niciodată verificate în ceea ce priveşte realitatea din teren. S-au derulat miliarde de lei prin aceste programe, fără o minimă verificare a veri­dicităţii din teren, lucru care a fost reliefat şi de un raport al Curţii de Conturi a României.

– Aţi reusit să aduceţi, din poziţia de secretar de stat, investiţii in judeţul nostru? Ne puteti da câteva exemple?
– Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei este un partener corect şi continuu al administraţiilor publice locale din judeţul Hunedoara. Primul lucru când am ajuns la MLPDA a fost să caut, să găsesc pro­iectele depuse de judeţul Hunedoara în ve­derea reabilitării, în vederea construirii şi dez­voltării judeţului. Vreau să subliniez că par­tenerii noştri sunt unităţile administrativ terito­riale, cu beneficiari finali cetăţenii judeţului Hunedoara. Ne dorim dezvoltarea judeţului Hu­nedoara şi sunt multe programe investi­ţio­nale pe care le-am susţinut şi care au primit finanţare. Sunt o serie de proiecte, în diverse stadii de implementare, care vizează cons­tru­i­rea de săli de sport, precum sala Polivalentă din Deva, de baze sportive, de bazine de înot didactice sau de dezvoltarea infrastructurii, in­clusiv a infrastructurii de sănătate sau sociale. M-am implicat şi in repornirea unor investiţii demult uitate, cum ar fi construirea barajului de la Mihaileni, În plus, numai în ultimele 30 de zile, Guvernul României a distribuit pentru unităţile medicale din judeţul Hunedoara echi­pamente de protecţie şi pentru tratament Covid-19, în valoare totală de 735.072 lei. Su­mele au fost acordate ca urmare a implicării mele, care am explicat şi susţinut necesitatea acestor alocări financiare în contextul acestei situaţii pandemice. Putem să ne referim şi la sumele plătite cu maximă celeritate pentru înlă­turarea efectelor inundaţiilor din această vară, inclusiv pentru oamenii care au avut de su­ferit în urma revărsării apelor ieşite din matcă.

– Colaboraţi si cu primarii de altă culoare politică decât PNL? Faceţi diferenţe între ei? Adică îi sprijiniţi pe cei liberali mai mult decât pe ceilalţi?
– Guvernul Orban, pe care îl reprezint în calitate de secretar de stat în MLPDA, este in­te­resat în mod egal de dezvoltarea tuturor lo­ca­lităţilor României, de creşterea nivelului de viaţă pentru absolut toi cetăţenii, indiferent de culoarea politică a primarului care conduce o localitate sau alta. Nu vrem să se mai repete acele situaţii când, pe timpul guvernării PSD, chiar şi aici, în judeţul Hunedoara, localităţile au fost favorizare, ori, din contră, defavorizate, pe bază de ”carnet de partid” al primarului. Ce­tăţenii acestei ţări au drepturi egale şi tre­buie să fie trataţi în mod egal, fără nici un criteriu discriminatoriu. Atât eu personal, cât şi Guvernul PNL, colaborăm cu absolut oricare primar care are idei, proiecte de natură să con­ducă la dezvoltarea localităţii, spre binele oamenilor pe care îi reprezintă. Suntem un gu­vern al tuturor românilor.

– Conduceţi organizaţia judeţeană a PNL. Sunteţi prima femeie care a ajuns în această poziţie în PNL Hunedoara. Cum reuşiţi să îi coordonaţi pe colegii primari-bărbaţi? V-au accep­tat ca lider?
– Este adevărat, în data de 5 octombrie am fost desemnată preşedinte al organizaţiei ju­de­ţene a PNL Hunedoara, dar să nu uităm că în­totdeauna Partidul Naţional Liberal a fost condus ca o echipă. Încă de la început am spus, şi susţin în continuare acest lucru, că mă bazez pe colegii mei. Sunt oameni pe care îi cunosc foarte bine şi alături de care sunt convinsă că vom avea rezultatele pe care oa­menii le aşteaptă de la noi. Nu am fugit nicio­dată atunci când am avut în faţă provocări, in­di­ferent de situaţiile pe care mi le-a rezervat viaţa şi indiferent de funcţiile pe care le-am deţinut. Am acceptat această funcţie ca pe o responsabilitate şi, alături de colegii mei, ştiu că putem să ducem organizaţia judeţeană aco­lo unde îi este locul, adică la vârful politicii hu­nedorene. PNL Hunedoara este acum o organizaţie stabilă şi am convingerea că, noi toţi, împreună, putem forma o echipă puter­nică şi competentă, aşa cum hunedorenii aş­teaptă de la noi.

– Cum de aţi ales să candidaţi pentru de deputat? Şi ce scor v-aţi propus?
– Propunerea de a candida pentru un post de deputat şi de a deschide lista PNL Hunedoara pentru Camera Deputaţilor a venit chiar de la colegii mei, cărora vreau să le mulţumesc pentru susţinere. Intrăm cu multă încredere şi responsabilitate în această cursă electorală şi ne dorim un scor cât mai bun. România s-a dezvoltat când oamenii au înţeles să lucreze împreună, iar noi am demonstrat că suntem cu adevărat o echipă şi un partener onest şi de încredere pentru cetăţeni. Vrem să continuăm dezvoltarea României şi a judeţului Hunedoara. Ne vom implica în Parlament astfel încât judeţul nostru să fie reprezentat aşa cum se cuvine, pentru ca Hunedoara să beneficieze de investiţiile pe care le merită, în acord cu interesele tuturor hunedorenilor.

– Parcurgem o perioadă dificilă. Unele măsuri ale guvernului sunt criticate de ce­tăţeni. Cum credeţi că vor răspunde românii în 6 decembrie?
– Nu doar România, ci întreaga omenire par­curge, din nefericire, astăzi o perioadă dificilă, pe care, cu multă grijă şi responsabilitate, o vom depăşi. Eu sper însă ca oamenii să se prezinte în număr cât mai mare la urne, pentru că nu trebuie să uităm că votăm pentru viitorul nostru. Alegerile locale din data de 27 septembrie au demonstrat că pot fi asigurate cu mult succes măsurile de protecţie sanitară la secţiile de vot şi că nu există un risc su­pli­mentar de infectare. Este adevărat că au fost şi critici în ceea ce priveşte măsurile adoptate de Guvern, multe venite chiar de la politicieni care aşa au înţeles, din păcate, să încerce să câştige capital politic, alimentând temerile, angoasele oamenilor, sau, din contră, mini­ma­lizând riscul de infectare pentru a pune Guver­nul într-o lumină defavorabilă, fără să ţină cont că, prin deciziile şi prin acţiunile lor îi pun pe oameni în pericol, aşa cum, din nefericire, s-a întâmplat de atâtea ori. Eu am încredere de­plină însă în discernământul oamenilor, în pu­terea lor de înţelegere, şi vreau să vă sigur că Guvernul Orban a luat aceste măsuri tocmai pen­tru reducerea, pe cât posibil, a riscului de infectare, măsuri armonizate şi cu cele adop­tate de alte state. Îi aştept pe hunedoreni la urne în număr cât mai mare. Împreună putem să dezvoltăm Hunedoara şi România!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare