Noi descoperiri arheologice la Sarmizegetusa Regia

Adriana Năstase

La Sarmizegetusa Regia continuă seria desco­pe­ri­rilor importante în zona sacră. Începând din anul 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a fost prin­cipalul finanţator al cercetărilor arheologice deru­late în situl UNESCO din Munţii Orăştiei.

Edificiu de cult
Campaniile de săpături arheologice derulate în situl Sarmizegetusa Regia, începând din anul 2017, au scos la iveală una dintre cele mai mari des­coperiri din ultima jumătate de secol: un edi­ficiu de cult cu arhitectură monumentală, aflat pe terasa a IX-a. Planul său includea nu mai puţin de 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte 12 rânduri.
Anul acesta, o nouă descoperire de mare în­sem­nătate se alătură aleii pavate cu dale de calcar, gresie şi andezit, drumului ceremonial şi edificiului monumental de cult menţionat anterior. Este vor­ba despre un alt edificiu mai vechi, situat tot pe tere­sa a IX-a, într-un strat inferior de săpătură, şi ale cărui resturi incendiate au fost identificate pe suprafeţe mari. Descoperirile arheologice sunt im­por­tante atât pentru sit, care se poate îmbogăţi cu noi puncte de vizitare, cât şi pentru mai buna înţelegere a civilizaţiei dacice.
Şantierul arheologic de la Sarmizegetusa Regia este, de asemenea, un loc important în care se for­mează viitorii arheologi proveniţi din rândurile stu­den­ţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, colaborarea începută în anul 2019 cu Universitatea din Bordeaux şi situl de la Bibracte vor contribui, pe viitor, la o mai bună popularizare a cetăţii Sarmizegetusa Regia pe plan internaţional.

Fără studenţi anul acesta
Consiliul Judeţean Hunedoara, care are în ad­mi­nistrare situl Sarmizegetusa Regia, a înţeles să susţină continuarea şi intensificarea cercetărilor arheologice sistematice. Tocmai de aceea, sumele alocate săpăturilor arheologice au crescut de la an la an. În 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a alo­cat 70.000 de lei, în 2018 – 85.000 de lei, în 2019 – 130.000 de lei, iar în 2020 – 62.000 de lei. Din cauza pandemiei de coronavirus, la săpăturile din acest an nu au participat studenţi, ci doar membrii Co­lec­tivului de cercetare. Din acest motiv, şi suma alo­cată a fost mai redusă. Tot din cauza restricţiilor impuse de Covid, s-a convenit împreună cu echipa de cercetători ca evenimentul Ziua Porţilor Des­chise la Sarmizegetusa Regia să nu mai aibă loc în acest an. În schimb, pentru vizitatorii sitului, Ser­viciul Public Administrare Monumente Istorice, cu suportul tehnic al Colectivului de cercetare din Munţii Orăştiei, a pregătit un pliant cu descrierea prin­cipalelor descoperiri realizate în ultimii ani.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare