Noaptea alba, o noapte de succes

18 mai 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04noaptemuzeuRedactor: Sorina Popa

În fiecare an, pe 18 mai, se sãrbãtoreste Ziua Internationalã a Muzeelor. Debutul acestei manifestãri s-a petrecut în Franta în 1999, iar în 2005 a fost extinsã în întreaga Europã, deci si în România.

Musafirii, asteptati de “romanii” de la muzeu
În premierã, Noaptea albã a muzeelor s-a desfãsurat si la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, din Deva. Aici, vizitatorii au avut parte de mai multe surprize pregãtite de reprezentantii muzeului devean. Pentru cã tema aleasã pentru eveniment a fost denumitã “Romanii de lângã noi”, conducerea si mai multi angajati ai institutiei au îmbrãcat haine de roman si au iesit sã-i întâmpine pe oaspeti.
Marcel Morar, directorul general al Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane, si-a luat rolul în serios, îmbrãcând o togã albã si citind de pe un papirus cuvântul de bun venit. Doi cãlãreti îmbrãcati cu veste din zale s-au aflat si ei la intrarea în muzeul devean, spre deliciul celor mici. Muzica din filmul “Gladiatorul” a întregit spectacolul pregãtit cu aceastã ocazie.

Peste 1.000 de vizitatori
În noaptea de sâmbãtã spre duminicã, muzeul devean, alãturi de muzeele din întreaga tarã, a iesit din tiparele obisnuite. Linistea pioasã pe care o pãstreazã aici vizitatorii de peste an a fãcut loc exuberantei. La Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, publicul a putut sã viziteze toatã noaptea expozitia “Romanii de lângã noi”, pregãtitã special pentru eveniment. Au putut fi admirate aici obiecte din ceramicã, sisteme de încãlzire, armament, si alte obiecte ce descriu viata cotidianã romanã de acum 1.800 de ani.
Intrarea a fost liberã si va fi liberã inclusiv astãzi, când se sãrbãtoreste Ziua Internationalã a Muzeelor. Potrivit organizatorilor, peste 1.000 de persoane au trecut pragul muzeului, în noaptea de sâmbãtã spre duminicã, o cifrã record pentru institutia deveanã, vizitatorii asteptând linistiti la coadã sã intre în muzeu.
Expozitia pregãtitã cu acest prilej va putea fi vizitatã pânã la sfârsitul lunii iunie a acestui an.

Loading...

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Prieteni cu adrenalina

Redactor: Ciprian Marinut Aventura, pasiunea pentru extrem si senzatiile tari au curs prin venele iubitorilor de motoare tari prezenti, la...

Angajatii CNH, controlati la inima

Redactor: Dana Istudor Circa 100 de angajati din cadrul personalului TESA al Companiei Nationale a Huilei din Petrosani au beneficiat...

Minerii de la Dâlja, comemorati astazi

Redactor: Dana Istudor Astãzi se împlinesc 12 ani de la tragicul accident colectiv de muncã din data de 19 mai...

Închide