Nicolae Forminte: Multe gimnaste s-ar putea lăsa după această pandemie

5 aprilie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Nicolae Gavrea

Într-o emisiune televizată la postul naţional, antrenorul emerit Nicolae Forminte (foto) a vorbit despre această perioadă de autoizolare, despre deciziile care au fost luate cu privire la colectivul de antrenori şi sportive aflate în pregătire la Deva.

Acesta a menţionat că au fost anticipate toate cele care au fost menţionate în ordonanţele militare şi încă înainte de prima ordonanţă au fost făcute pregătiri pentru a se asigura mediul steril necesar desfăşurării activităţii şi pentru ca fetele şi antrenorii să nu fie afectaţi. A fost sterilizat căminul şi sala şi a fost redus contactul cu persoanele din afara anturajului.
Deşi au fost date declaraţii pe proprie răspundere din partea antrenorilor, a părinţilor fetelor, că se doreşte continuarea antrenamentelor la Deva, totuşi s-a luat decizia ca gimnastele să fie trimise la domiciliu, în localităţile de unde provin. Antrenamentele continuă acum on line, pe messenger, între orele 10 şi 13 iar după amiaza între 17 şi 19.00, cu un program bine definit, cu accent pe menţinerea condiţiei fizice, pe supleţe şi pe gestionarea greutăţii şi a sănătăţii fetelor. Antrenorii caută să le menţină pe gimnaste la o cotă cât mai ridicată a nivelului de motivaţie faţă de acest sistem de pregătire. Greutatea sportivelor este importantă în menţinerea lor în activitatea de performanţă.
Nicolae Forminte a precizat că există riscul ca după ce vom trece de această pandemie, din cauza unor condiţii esenţiale, pe care foarte mulţi sportivi aflaţi în autoizolare, sau care fac pregătire la domiciliu, nu le-au îndeplinit, unii să nu mai fie motivaţi să se întoarcă la marea performanţă. Este şi cazul gimnastelor care au nevoie de o mai multă atenţie în această perioadă critică pentru a-ţi menţine greutatea specifică. Odată reluată activitatea în sala de antrenament, va fi nevoie de câteva luni de zile pentru a se reveni la toate aspectele tehnice în ceea ce priveşte exerciţiile la aparatele din gimnastica artistică.
În interviul acordat postului naţional, Nicolae Forminte a precizat că nu şi-a propus să candideze la postul de preşedinte al Federaţiei Române de Gimnastică, post vacant după demisia Andreei Răducan, venită în luna noiembrie 2019, dar că odată va decide acest lucru, deoarece domnia sa cunoaşte foarte bine fenomenul şi ce lipseşte ca acest sport să revină la rezultatele cunoscute. Gimnastica, spune Nicolae Forminte, trebuie resetată de la zero şi apoi rezultatele vor veni de la sine. Va fi nevoie de o conducere la nivelul forului naţional pentru o perioadă mai lungă de timp, cu o strategie nouă, cu un proiect care să fie susţinut de toate părţile implicate în acest sport.
Revenind la gimnastele din echipa de senioare, antrenorul emerit apreciază faptul că sportiva Maria Holbură s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deşi a avut multe probleme medicale, dar crede că şansele ei pentru o medalie la aparate sunt foarte mici, în condiţiile în care lupta pentru podiumul de premiere la fiecare aparat este acerbă.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Situația infecțiilor cu coronavirus în județ și la nivel național

    În județul Hunedoara, sâmbătă, 4 aprilie erau luate în evidenţă 199 persoane carantinate şi 3.167 persoane aflate în...

Hunedorean prins la Suceava cu transport ilegal de lemne

Un hunedorean de 55 de ani a fost prins de poliţişti la furat de lemn tocmai în Suceava, în zona...

Situaţia infecţiilor cu coronavirus la nivel judeţean şi naţional

În judeţul Hunedoara, joi, 2 aprilie, erau luate în evidenţă 173 persoane carantinate şi 3.044 persoane aflate în izolare. Potrivit...

Închide