Neputincioşi în faţa gripei mortale

MEXICO-EPIDEMIC-SWINE FLU

Nicolle Ebner

 Virusul AH1N1 bate la uşă, în schimb, medicii epidemiologi din judeţul Hunedoara, primii care iau contact cu bolnavii, sunt total descoperiţi în faţa gripei mortale, pentru că nici acum nu au echipament de protecţie, nu au bani pentru achiziţionarea lui şi nu au primit medicamente antivirale. Ba mai mult, nu are cine să facă dezinfecţia spaţiului în care s-ar putea semnala un caz confirmat de gripă de tip AH1N1, decât femeia de serviciu de la Direcţia de Sănătate Publică.

Alarmele epidemiologilor, vorbe în vânt
„Am făcut referate, am tras semnale de alarmă cu privire la faptul că nu avem antivirale şi nici echipament de protecţie pentru personalul sanitar şi dezinfectante. Pentru cazurile confirmate nu avem terapie în nici una din secţiile de boli infecţioase din Deva, Hunedoara, Brad sau Vulcan şi nici medicaţie pentru protecţia personalului de specialitate. Nu există nici personal pentru efectuarea dezinfecţiei. Deocamdată, stăm liniştiţi, că încă nu avem cazuri, dar dacă ar fi vreun caz real, nu am avea cu ce-l trata”, alertează încă odată autorităţile, dr. Sanda Cârciumaru, şeful Secţiei de epidemiologie din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.

Las’ că merge şi aşa…
Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara are un plan de intervenţii extrem de bine elaborat, în cazul unui atac al virusului AH1/N1, dar nu are cu ce lupta împotriva acestuia. Comisia judeţeană de intervenţii în situaţii de urgenţă a fost informată, încă de la începutul lunii mai, că în cazul în care hunedorenii ar fi loviţi de valul de epidemie gripală, medicii ar fi primele victime. Epidemiologii nu au echipament de protecţie, halate, ochelari, măşti şi nici bani pentru achiziţionarea lor, deoarece, de la începutul anului şi până acum, Ministerul Sănătăţii nu a alocat instituţiei judeţene nici un leu, lucru ce nu s-a mai întâmplat niciodată până acum. Prefectul de atunci, dr. Gabriel Samoilescu, cunoştea situaţia, dar a considerat că hunedorenii nu trebuie panicaţi inutil. „Dacă se confirmă ştiinţific faptul că este vreun caz real de gripă, în România, vom face demersuri pentru achiziţii în regim de urgenţă”, a declarat prefectul, în 26 mai, exact când ministrul Sănătăţii de atunci, Ion Bazac, tocmai anunţa că România a intrat în mod oficial pe lista ţărilor cu cazuri confirmate de gripă porcină.

Nici o reacţie a Guvernului
Au trecut cinci luni şi nu s-a luat nici o măsură. Nu s-a simţit nici o îmbunătăţire, în afară de faptul că epidemiologii şi-au cumpărat, din banii lor, câteva măşti de protecţie, pe care abia le-au găsit în rafturile farmaciilor din judeţ. În judeţul Hunedoara s-au semnalat trei persoane infestate cu virusul gripal de tip AH1N1. Din fericire pentru epidemiologii hunedoreni, două dintre cazuri au fost tratate la Spitalul de boli infecţioase Matei Balş, din Bucureşti, iar al treilea nu s-a confirmat. Contactat de reporterul MESAGERULUI HUNEDOREAN, actualul prefect de Hunedoara, Dorin Gligor, a fost surprins de situaţia existentă. „Mâine (n.r. – astăzi) voi convoca toate persoanele responsabile, pentru a vedea ce se poate face în această situaţie”, a declarat prefectul, care, ieri, la ora 19.00, încă nu terminase negocierile cu personalul sanitar din Spitalul Orăşenesc Haţeg, care intrase în greva foamei la ora 9.00 dimineaţa. Tot din cauza problemelor financiare.

2 comentarii la „Neputincioşi în faţa gripei mortale

  • 3 noiembrie 2009 la 12:29
    Permalink

    Suntem complet descoperiti in caz de orice epidemie, in unele scoli nu este apa, sapun, mizeria este tot ce se vede, copiii vin bolnavi la scoala, traj epidemiologic nu exista, nu exista nici simt elementar civic, ne comportam ca si cum nu ne-ar interesa absolut nimic.Regulamentele nu se mai respecta , cred ca singura masura pe care o putem lua noi ca parinti responsabili este sa nu-i mai lasam pe copii la scoala, gradinite ptr. ca reprezinta un adevarat focar de infectie si un pericol pentru viata copiilor nostri.Nimeni nu vrea sa ia masuri ,suntem o natie de imbecili.

  • 3 noiembrie 2009 la 12:35
    Permalink

    Incercati dvs presa, jurnalistii ,sa faceti presiuni ptr ca lucrurile sa se miste cumva, exista un pericol chiar daca personalul raspunzator se comporta iresponsabil.Ne vom imbolnavi cu totii si nimeni nu va fi tras la raspundere ptr asta .Chiar nu avem nicio parghie ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.