Comunitate

Ne-au făcut-o! Executivul ne pregătește „taxa pe soare”

Asociația Prosumatorilor si a Co­mu­ni­tăților de Energie din Romania acuză Guvernul și ANRE că, în ciuda asi­gu­rărilor publice, în realitate deja se pre­gătește impunerea ”taxei pe soare”. Astfel, prosumatorii care își instalează panorile fotovoltaice sunt obligați să instaleze un nou tablou sigilabil cu si­guranțe, în care va fi instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului, scrie stiripesurse.ro

Infrastructură pregătită
„În ciuda asigurărilor din partea gu­ver­nului, că nu va introduce așa numita “taxă pe soare”, ANRE a pregătit in­fra­structura pentru taxarea autocon­su­mu­lui pe banii prosumatorilor. Ca să poți obține certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi su­pli­mentar un tablou sigilabil cu siguranțe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat.

Costuri inutile pentru prosumatori
Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informați de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pen­tru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul și ANRE nu intenționează să aplice “taxa pe soare”?

Premeditare și negare
Aceasta este o acțiune cu pre­me­di­tare în care sunt implicate mai multe instituții ale statului. Guvernul a creat cadrul legal iar ANRE a început să pre­gătească infrastructura. În toată această perioadă au negat cu vehemență in­ten­ția de a introduce o astfel de taxă. Ins­talarea acestor echipamente supli­men­tare este o dovadă a intenției Gu­ver­nului și ANRE de a introduce această taxă ab­surdă.
Asociația Prosumatorilor și a Comu­ni­tăților de Energie a solicitat membrilor săi să trimită fotografii cu astfel de ins­talații. Din sutele de imagini primite am identificat doua situații:
• în unele cazuri a fost instalat un “bloc de măsură sigilabil”.
• în alte cazuri au fost instalate inclusiv contoarele inteligente care sunt deja funcționale.
Infrastructura pentru taxarea auto­con­­sumului se construiește în perioada în care Guvernul și Ministerul Energiei neagă intenția de a introduce “taxa pe soare”.

Taxa din 2026
În declarațiile oficiale, reprezentanții Gu­vernului și ANRE au încercat să acrediteze ideea că taxa pe soare poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a pro­su­matorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Aceasta afirmație este falsă deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanțare (Casa Verde, Electric UP, etc) și cei care au peste 30 kW pot fi taxați în orice moment printr-un ordin ANRE. Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8 la sută este o acțiune agresivă și nejustificată față de prosumatori. Nu este normal să taxam autoconsumul astăzi sau în 2026 indiferent de puterea instalată.
O altă temă falsă promovată de auto­rități a fost aceea că introducerea “taxei pe soare” este o obligație a României de a transpune o directivă europeană. Men­ționăm că A.P.C.E. a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Euro­pene legat de această obligativitate. Răspunsul a fost clar și fără echivoc: România nu este obligată să transpună în legislația națională articolul care face referire la taxa pe soare”, arată Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie.

 

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura