Politica si administratie

Natalia Elena Intotero, la Castellon de la Plana, capitala neoficială a românilor din Spania

Adriana Năstase

În Spania, un cetăţean străin din cinci este român, comunitatea românească fiind cel mai mare grup de străini din întreaga ţară. Una dintre zonele unde românii s-au stabilit cu zecile de mii este provincia Castellón, acolo unde delegaţia mixtă condusă de ministrul Natalia-Elena Intotero a poposit în cursul zilei de 8 octombrie.

Peste 52.000 de conaţionali trăiesc în Castellón, iar capitala provinciei, Castellón de la Plana, poate fi considerată, pe drept cuvânt, şi o capitală neoficială a românilor din Spania. Înfrăţit cu municipiul Târgovişte, Castellón de la Plana este unul dintre oraşele cu cele mai mari populaţii de români, iar dintre ei, câţiva au reuşit să îi convingă atât pe conaţionali, cât şi pe ceilalţi cetăţeni că îi pot reprezenta cu succes în administraţia publică. Oraşul are în prezent un român consilier municipal, pe Monica Barabaş. Reuşita ei vorbeşte convingător despre o integrare de succes şi despre dorinţa de a avea un rol şi putere de decizie în societatea de adopţie.
Integrarea românilor a fost şi cheia discuţiilor pe care delegaţii le-au purtat cu oficialii din capitala provinciei Castellón. Atât subdelegatul Guvernului, Soledad Inmaculada Ten Bachero, cât şi viceprimarul José Luis Lopez au avut cuvinte de laudă despre români şi au mulţumit ministrului pentru Românii de Pretutindeni pentru că este alături de ei.
La începutul anilor 2000 au venit în Spania mulţi dintre românii stabiliţi în prezent în Castellón. Şi-au întemeiat familii aici, şi tot aici Ii s-au născut copiii. De aceea educaţia în limba română este de mare importanţă, iar Ministerul pentru Românii de Pretutindeni face o prioritate din păstrarea şi afirmarea limbii materne în rândul tinerei generaţii, le-a spus ministrul Natalia-Elena Intotero oficialilor locali.
La fel de importantă este şi informarea, prilej cu care ministrul a vorbit despre implicarea MRP în campanii de prevenţie privind traficul de persoane şi sclavia modernă. Oficialii spanioli au fost interesaţi de campania naţională “Informare acasă! Siguranţă în lume!” şi de colaborarea strânsă dintre minister, misiuni diplomatice, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, sindicate şi culte.
Totodată, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a vorbit despre importanţa proiectelor de înfrăţire, prin care comunităţile şi autorităţile se pot cunoaşte, pot comunica mai bine şi pot veni cu idei de proiecte comune în sprijinul tuturor locuitorilor. În acest sens, acordul de înfrăţire cu municipiul Târgovişte, semnat în urmă cu doi ani, este un exemplu de bune practici.
Tocmai pentru că în această parte a Spaniei locuiesc foarte mulţi români, este important ca aceştia să îşi poată exercita dreptul la vot în condiţii civilizate. De aceea, numărul secţiilor de votare din zona de circumscripţie a Consulatului României la Castellón de la Plana a fost pe agenda discuţiilor delegaţiei cu prefectul şi viceprimarul.
Seara a prilejuit întâlnirea cu comunitatea, cu sprijinul şefului oficiului consular al României la Castellón de la Plana, Dragoş-Viorel-Radu Ţigău. Educaţia în limba română a fost, din nou, în centrul preocupărilor. Ministrul a vorbit despre proiectele finanţate de MRP în Castellón, majoritatea fiind tocmai proiecte educaţionale, şi i-a încurajat pe români să ceară cărţi şi manuale în limba română puse la dispoziţie de minister. Natalia-Elena Intotero le-a reamintit că este esenţial să îşi cunoască drepturile şi obligaţiile. În acest sens, a vorbit despre campania de informare prin care MRP se implică în prevenirea sclaviei moderne şi le-a transmis românilor să fie o comunitate unită şi să semnaleze cazurile în care conaţionalii sunt victime ale traficului de persoane.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura