ActualitateFlash

Naşterile în clinicile private pot fi achitate de stat

Andreea Lazăr

Condiţiile din spitalele româneşti, de multe ori precare, determină tot mai multe femei să nască în clinici private. Ceea ce nu ştiu multe dintre ele este că, în unele cazuri, cheltuielile le sunt decontate integral de către stat.
 

Să se informeze
În cazul în care gravidele se hotărăsc să nască în clinici private din ţară, reprezentanţii Casei de Sănătate le recomandă acestora să se informeze în prealabil privind decontul cheltuielilor medicale. Acesta se poate face doar dacă unitatea respectivă are încheiat un contract cu Casa de Sănătate. „Este decizia fiecărei femei unde va naşte. Pentru a evita situaţiile neplăcute, legate de decontarea serviciilor medicale, le sfătuiesc să se informeze despre clinica respectivă. Puţini pacienţi care aleg să se trateze la clinici private, indiferent de boală, ştiu că pot beneficia de decontarea serviciilor medicale. În general, aceşti pacienţi sunt dispuşi să suporte singuri costurile serviciilor medicale”, a declarat preşedinta CJAS Hunedoara, Silvia Ghenea.

Decont diferit de la spital la spital
Reprezentanţii CJAS Hunedoara spun că există şi cazuri în care clinica are contract cu Casa, dar nu poate deconta integral serviciile medicale oferite pacienţilor. „Decontul se poate face numai în funcţie de contractul semnat cu Casa. Dacă valoarea contractului a fost epuizată, costul intervenţiilor medicale sau al tratamentelor nu va fi decontat. De asemenea, există şi situaţii când acest decont nu se poate realiza sută la sută”, a mai precizat Silvia Ghenea.
Singura clinică privată din judeţul Hunedoara urmează să se deschidă la Deva. Potrivit Silviei Ghenea, reprezentanţii clinicii respective nu şi-au manifestat, până în prezent, intenţia de a încheia contract cu Casa de Sănătate.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.