Muzeul subteran prinde contur

3 mai 2010 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Dana Istudor

Autorităţile locale din Aninoasa au o rază de speranţă că vor ieşi din criza financiară, după ce proiectul lor privind dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic prinde contur.

Perimetrul fostei mine din localitate, unde se va amenaja un obiectiv unic în Europa, un muzeu al mineritului, este în plin proces de ecologizare. Chiar dacă fondurile vin cu întârziere, lucrările la clădirea care va adăposti muzeul prind contur. Au fost deja montate luminatoare moderne şi tâmplăria cu geam termopan, însă, edilii din Aninoasa recunosc că mai este mult până la finalizarea acestui proiect. Pentru muzeu, finanţarea a venit de la Banca Mondială, iar lucrările se vor finaliza peste aproximativ doi ani. “Această mină ar putea vorbi despre istoria mineritului, din momentul începerii exploatării şi până în 2006, data la care s-a închis oficial. În subteran, pe galeria Aninoasa-Piscu, lungă de 800 de metri, vor fi amenajate încăperi cu utilaje şi dovezi ale existenţei exploatării cărbunelui din întreaga ţară”, a declarat primarul Ilie Botgros.

Muzeul subteran se va întinde pe o suprafaţă de două hectare, iar atunci când vor intra în subteran pentru a vizita muzeul, turiştii vor avea parte de condiţii identice, ca şi cum ar munci în mină. Vizitatorii vor primi salopete, căşti şi lămpaşe, iar transportul se va face cu vagoneţi. Proiectul va mai include, pe lângă perimetrul minier, şi o parte a localităţii, unde se va amenaja un parc de distracţii pe o suprafaţă de 10-15 hectare.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Uniunea Naţională pentru Salvarea Aparenţelor

Dacă la demonstraţia organizată de 1 Mai de către Marian Vanghelie, „reporterii «Realităţii»” au vânat, pentru interviuri, doar persoane cu...

Enduro la… înălţime

Participant la ediţia a II-a a „Enduro Panorama” de la Ghelari, Dani Oţil, vedeta Antenei 1, a avut o porţie...

Bani publici, „rezervati” pentru „Muresul” Deva

Modul preferenţial în care Executivul Primăriei Deva şi o parte dintre consilierii locali au repartizat fondurile din bugetul local, pentru...

Închide