Muzeul din Deva, medaliat la Euroinvent 2019

3 iunie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (INCDCP-ICECHIM) şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMVB) au depus la OSIM cererea de brevet A/00914/20.11.2018 cu titlul „Material de lipire cu proprietăţi antimicrobiene pentru restaurare artefacte pe suport ceramic aparţinând patrimoniului naţional şi metoda de obţinere a acesteia”.

Invenţia se referă la un material folosit în procesul de restaurare ceramică unde se utilizează numai materiale similare originalelor sau, dacă acest lucru nu este posibil, materiale cu proprietăţi fizico-mecanice cât mai apropiate de materialele originale.
Respectând regulile şi principiile de restaurare şi utilizând materiale cu toxicitate scăzută, s-a încercat să se creeze un material adeziv antimicrobian compus dintr-un adeziv polivinilic îmbogăţit cu un amestec antimicrobian pentru restaurarea artefactelor de patrimoniu cultural ceramice şi a altor materiale silicice.
Echipa care a conlucrat pentru sintetizarea acestui produs este formată din specialişti de la ICECHIM – Radu Claudiu Fierascu, Irina Fierascu, Petronela Fotea, USAMVB – Alina – Ruxandra-Eugenia Ortan, MCDR – Ioana Popiţiu şi Mihaela Beceanu.
La Salonul European de creativitate şi inovare Euroinvent 2019 – ediţia a XI-a, desfăşurat la Iaşi în perioada 16-18 mai 2019, această invenţie a obţinut cinci premii, cel mai important fiind medalia de aur. (A. Năstase)

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
L-au „descântat” de verighetă!

Patru escroci au lăsat un pensionar fără verigheta din aur după ce l-au îmbrobodit că i s-au făcut farmece. Omul...

Maşină lovită de un şofer beat turtă

Un şofer din Orăştie s-a ales cu maşina tamponată după ce un individ a urcat beat la volan. Din fericire,...

Moment de reculegere pentru poliţistul ucis în Timiş

Ieri, şi poliţiştii hunedoreni s-au alăturat colegilor din ţară şi au ţinut un moment de reculegere pentru poliţistul ucis duminică...

Închide