Municipiul Deva, în top privind transparenţa bugetară

Adriana Năstase

Din 109 municipii analizate, doar ju­m­ă­tate (56) şi-au publicat proiectele de buget local în termenul legal, arată studiul „Trans­pa­renţa bugetelor de municipii” realizat de către ONG-ul Funky Citizens. Sub 5 la sută dintre municipalităţi şi-au publicat pro­iec­tele de buget în format Excel, care permite o analiză mai aprofundată a datelor.

Criterii
Timişoara e oraşul din România care stă cel mai bine la capitolul transparenţă bu­ge­tară, arată analiza „Transparenţa bugetelor de municipii”.În top mai sunt municipii ca Slatina, Satu Mare sau Zalău, Blaj, Deva sau Piatra Neamţ. În schimb, Calafat e la coada clasamentului, însoţit de municipii ca Bârlad, Orăştie, Petroşani, Reşiţa sau Caransebeş. Criteriile în funcţie de care s-a realizat clasamentul includ publicarea pro­iectului de buget în termen, anunţul de dez­batere publicat pe site şi adoptarea bu­getului în termenul legal. Punctajul maxim era de 10 puncte.
Procesul bugetar analizat în 109 mu­ni­cipii Analiza Funky Citizens s-a concentrat pe pro­cesul de publicare şi adoptare a bu­ge­te­lor locale din 109 localităţi din Româ­nia (103 municipii şi cele şase sectoare ale Bu­cu­reştiului). În România, este obligatorie pu­bli­carea proiectului de buget şi anunţul privind dezbaterea publică a acestuia timp de 15 zile, conform legii. În perioada res­pec­tivă, cetăţenii pot să formuleze şi să trans­mită amendamente la propunerile primăriilor.
De asemenea, există obligaţia adoptării bu­getelor locale în termen de 45 de zile de la data publicării bugetului de stat în Moni­torul Oficial. Obligaţiile legale nu se res­pectă însă mereu. Doar jumătate dintre mu­nicipii şi-au publicat proiectele de buget în termenul legal Din 109 municipii, doar jumătate (56) şi-au publicat proiectele de buget local în termenul legal.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare