Un raport secret SUA alimentează dezbaterea privind originea COVID

Raportul secret realizat de serviciile de informaţii americane a fost dezvăluit în edi­ţia de duminică a publicaţiei Wall Street Journal şi vine să ofere mai multă greutate teoriei încă nedovedite potrivit căreia coronavirusul ar fi scăpat dintr-un labo­rator din Wuhan. Informaţiile vin chiar îna­intea unei reuniuni a conducerii Organiza­ţiei Mondiale a Sănătăţii care va discuta despre următoarea fază a an­chetei pri­vind originile virusului.

Noi amănunte
Trei cercetători ai Institutului de Viro­lo­gie din Wuhan au fost spitalizaţi cu simp­tome asemănătoare Covid în noiembrie 2019, cu o lună înainte ca primul caz de infectare cu coronavirus să fi fost confir­mat în mod oficial în China, pe 8 decem­brie, afirmă un nou raport al serviciilor secrete americane, citat de Wall Street Jour­nal. Raportul, scrie publicaţia ameri­cană, ar putea oferi mai multă greutate cererilor privind derularea unei anchete concrete care să afle dacă virusul ar fi putut scăpa de fapt din laboratorul din Wuhan. Un document emis de Departa­men­tul de Stat în timpul mandatului lui Donald Trump, în ianuarie, dezvăluise deja că unii cercetători de la laboratorul incriminat se îmbolnăviseră în toamna lui 2019, cu simptome asemănătoare Covid, dar nu a mers până acolo încât să spună că aceştia au fost spitalizaţi. Acum, raportul citat de Wall Street Journal a adus noi amănunte privind boala cerce­tătorilor, inclusiv numărul pacienţilor, momentul mai exact al îmbolnăvirii şi da­tele legate de internarea în spital. Impor­tant, serviciile de informaţii americane nu ştiu încă cu siguranţă care este boala de care au suferit respectivii cercetători şi nu au o poziţie fermă pe tema originii viru­sului. Raportul vorbeşte despre „simp­tome compatibile cu Covid, dar şi cu o boa­lă sezonieră obişnuită”.

Nu ştiu de unde vine informaţia
Diverşi oficiali din comunitatea servi­ciilor secrete au oferit Wall Street Journal poziţii relativ diferite privind informaţiile, unul spunând că acestea mai au nevoie de investigaţii, altul susţinând că sunt „foar­te precise”. „După ce tragem linie, tot nu avem o concluzie definitivă”, a pre­cizat o sursă din servicile de informaţii pentru publicaţia americană. China neagă informaţiile Directorul Laborato­ru­lui Na­ţional de Biosecuritate din Wuhan, care este parte a Institutului de Virusologie din Wuhan, a negat în mod ferm, luni, veridi­citatea informaţiilor publicate. „Am citit, este o minciună totală”, a declarat Yuan Zhiming pentru tabloidul Global Times, portavocea partidului. „Afirmaţiile nu au nicio bază. Laboratorul nu are astfel de informaţii şi nici măcar nu ştiu de unde a venit această informaţie”, a spus oficialul. Şi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Zhao Lijian, a de­clarat luni că informaţia privind îmbolnă­virea celor trei cercetători este „complet falsă”.
USA continuă să alimenteze teoria pri­vind scurgerea din laborator a virusului”, a spus oficialul. Dezvăluirile din Wall Street Journal vin în ajunul unei reuniuni a conducerii Organizaţiei Mondiale a Să­nătăţii (OMS), care trebuie să discute urmă­toarea fază a unei anchete privind originile Covid. Întrebat cu privire la raport, purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat pentru Reuters că mai este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina rolul pieţelor de ani­male sau ipoteza scurgerii din laborator. O purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţio­nal de Securitate a evitat un comentariu direct pe tema raportului citat de publi­caţia americană, dar a subliniat că admi­nistraţia Biden continuă să aibe „semne serioase de întrebare cu privire la primele zile ale epidemiei Covid, inclusiv cu privire la originea lui în China”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.