Mozart…? Nein! Scandal… în puii mei! (II)

27 aprilie 2010 | 2 Comentarii | Publicat in: Fara bascalie

Din moment ce forumul suprem al mass-media electronice, CNA, sesizează starea culturii la televizor, ar fi normal să vină şi cu soluţii. Să-l cităm pe Mihai Mălaimare, unul dintre membrii CNA şi coordonator al studiului intitulat „Ponderea emisiunilor culturale şi religioase în programele de radio şi televiziune româneşti”. Zice el aşa: „Ce ne arată cifrele şi graficele pe care le propunem mai jos se poate perfect rezuma printr-o sintagmă extrem de simplă: avem o problemă! Concluziile pot fi multe şi perfect inutile, dacă nu sunt urmate de măsuri concrete. „Cei care sunt curioşi să afle în detaliu de ce maniera în care televiziunile difuzează emisiuni culturale este socotită „dezastruoasă”, pot să consulte adresa de Internet http://www.cna.ro/Ponderea-emisiunilor-culturale-si.html.
Măsurile concrete nu sunt ele prea multe şi nici foarte aplicabile – din păcate! Iată câteva dintre ele.
Prima. Pentru că se apropie termenul la care multe dintre licenţele audio-vizuale trebuie prelungite de CNA, oamenii s-au gândit că poate ar fi bine să condiţioneze această prelungire de introducerea în grila de programe a unor emisiuni culturale.
Sincer, mi se pare neviabilă. Televiziunile locale, majoritatea, trăiesc atât de greu, iar costul realizării unei emisiuni, indiferent de gen, este foarte mare. Audienţa este sinucidere curată, în condiţiile în care numai cine nu vrea nu vede cât de degradat este mediul receptor – ca să folosesc un eufemism… Pe lângă asta, emisiunile culturale nu sunt chiar foarte uşor de realizat, asta dacă desigur, nu vedem o emisiune culturală ca o jumătate de oră plină, umplută cu recitări de poezii prin parcuri. Pentru cine nu ştie, cheltuielile de realizare a unui documentar nepretenţios, pe-aici prin judeţ, se ridică la minimum 2.000 de lei.
Secundo. O idee personală a preşedintelui CNA, Răzvan Popescu, şi anume, semnarea unui parteneriat între Ministerul Culturii şi CNA, prin care să fie subvenţionate emisiuni culturale. Este în faza de intenţie de propunere. Pe actuala secetă financiară, greu de presupus că cineva va da bani pentru astfel de iniţiative, categoric benefice. Şi mai greu de crezut că posturile TV vor renunţa la stupizenii în care Lucian Mândruţă (îmi pare sincer rău de el, îmi schimbasem oarecum părerea, după ce i-am citit ultimele articole din ziar) intră îmbrăcat în piscine cu pipiţele mondene, cliente ale tabloidelor.

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Dr. Firczak Gheorghe spune:

    Din păcate stupizeniile şi stupizii nu dispar şi cei mai multi sunt anonimi. Acum internetul le permite să emită opinii “obiective” sub protecţia anonimatului. Într-adevăr cultura este costisitoare iar emisiunile culturale deasemenea. Trebuie să fim optimişti totuşi.

  2. Adrian spune:

    Poate obligativitatea de a da 30-45 de minute in prime-time, o data pe saptamina, ar fi o solutie potrivita. Fara subventionare de la Ministerul Culturii! Majoritatea televiziunilor au datorii la bugetul de stat.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Al doilea deponeu ecologic va fi amplasat la Călan

Conferinţa convocată astăzi potrivit statutului îşi propune în primul rând, analiza rezultatelor exerciţiului financiar al anului 2009 şi stabilirea modului...

Bulina albă

Anca Băjan, antrenoare nataţie CSS Hunedoara

Bulina neagră

Petre Gigiu, antrenor Minerul Lupeni

Închide