ActualitateFlash

Miss Bălţata Românească 2015

02 Baltata Romaneasca taiere panglica 7Oana Mihnea

Ieri, la Băcia a avut loc cea de-a XV-a ediţie a Expoziţiei Bălţata Românească, în centrul atenţiei fiind exemplare de bovine selectate în urma unor preselecţii ca să participe la tradiţionalul concurs „Miss Bălţata Românească 2015“. Dintre cele 30 de finaliste, doar una a obţinut premiul cel mai râvnit.

De toate, pentru toţi
Câteva mii de oameni au ales să îşi petreacă duminica în aer liber la evenimentul devenit deja o tradiţie, deşi vremea de afară se anunţa capricioasă. Organizatorii, între care Asociaţia Crescătorilor de animale şi păsări ”Bălţata Românească” Băcia, Consiliul Local Băcia şi Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara, au fost cei responsabili de buna desfăşurare a expoziţiei. Sponsorii au fost cei care au asigurat premiile pentru paticipanţii care s-au remarcat din rândul crescătorilor de bovine din zonă. În concurs au fost înscrise 30 de exemplare, împărţite pe trei categorii: viţele, juninci şi vaci. Acestea au ajuns în finală după ce au trecut prin filtrul unei comisii de specialitate, în frunte cu medicul veterinar.

Ediţia cu numărul 15  
Rasa Bălţata Românească reprezintă peste 70 la sută din totalul taurinelor din judeţ. „Suntem la a XV-a ediţie, ne face o plăcere deosebită că Băcia este renumită pentru acest eveniment şi merită scoasă în evidenţă iniţiativa consăteanului nostru, Ioan Pădurean, care a avut ideea, dar şi a actualului primar al oraşului Simeria,  Emil Rîşteiu, care a contribuit la dezvoltarea iniţiativei pe vremea când era primar la Băcia. De la an la an, am observat o evoluţie în ceea ce priveşte organizarea, participarea şi condiţiile de participare, de aceea îmi doresc ca şi în anul 2016 să ne putem mândri cu acest eveniment. În paralel cu prezentarea celor mai frumoase bovine, avem o serie de invitaţi care prezintă la standuri utilaje agricole, seminţe, îngrăşăminte. Noi am declarat în comuna Băcia, 67 de crescători particulari de bovine şi mai sunt două ferme la început de drum“, a declarat Nicolae Panţa, primarul comunei Băcia.

02 vacaTrei frumuseţi, dar o singură Miss
Ieri, după ce au văzut taurinele intrate în concurs, verificându-le pe fiecare în parte, după lungi deliberări, juriul a decis. Astfel, cea mai frumoasă viţea aparţine lui Vasile Ganea, din Băcia, cel mai valoros exemplar la categoria juninci i-a revenit junincii lui Levente Farcaş, tot din Băcia, iar premiul pentru cea mai frumoasă vacă i-a fost acordat văcuţei aparţinând lui Ioan Modola, din Sântandrei. Pe lângă acestea, s-au mai acordat două premii speciale constând în saci cu furaje combinate pentru doi tineri fermieri, Zoltan Margăi şi Ligia Muntean. Cel mai aşteptat moment a fost acela în care s-a acordat titlul de „Miss Bălţata Românească 2015“, care i-a revenit vacii Mona, sau Băbăduza, aşa cum o alintă Gheorghe Neamţu, din Băcia, proprietarul ei. „Mona are 10 ani. Este o vacă foarte cuminte şi productivă, are doi viţei şi dă 30 de litri de lapte pe zi. Este pentru a doua oară când ia marele premiu, l-a luat şi acum doi ani, iar anul trecut a câştigat la categoria cea mai frumoasă vacă. Noi avem şapte copii luaţi în plasament şi le-am transmis şi lor pasiunea şi dragostea pentru animale“, a spus Gheorghe Neamţu.
După încheierea festivităţii de premiere a urmat un spectacol folcloric susţinut de artişti de renume din judeţ, apoi cei prezenţi au putut participa la o tombolă.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura