Miruna Almăşan, artista din Deva care a cucerit Florenţa

19 iunie 2014 | 1 Comentariu | Publicat in: Flash, Reportaj

07 miruna almasan Natalia Bumbac

“Picturile mele vin din imaginaţia mea, arătând ceea ce sunt eu în interiorul meu, uneori romantică, alteori visătoare, naivă sau copilăroasă. Personaje ciudate care vin din basmele copilăriei mele, creaturi fabuloase care vin din pădurile fermecate, toate au loc în picturile mele. Cele mai multe sunt menite să exprime bucurie, să aducă buna dispoziţie, altele sunt misterioase, dar fiecare tablou reprezintă sentimentele mele la un moment dat, aşa cum am văzut şi am perceput eu o perioadă a vieţii mele sau  oamenii pe care i-am întâlnit şi au avut impact asupra mea. Încă nu am încercat să trimit un anume mesaj, ci doar să îmi exprim trăirile şi sentimentele. Picturile mele mă descriu pe mine”, scrie pictoriţa Miruna Almăşan (foto centru) pe blog-ul personal.
Totuşi, a rămas mai aproape de pictură
Miruna Almăşan s-a născut la Deva, în 1985. A fost pasionată de artă de mic copil, iar drept urmare, părinţii au înscris-o din clasa întâi la secţia de arte plastice a Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” din Deva. Din clasa a IX-a s-a hotărât să treacă la arhitectură, considerând că este o profesie serioasă şi de viitor. A terminat liceul şi s-a înscris mai departe la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti, la specializarea design interior.
După absolvirea facultăţii, un an de zile, a lucrat ca liber profesionist. A avut multe cereri de lucrări de design interior în Bucureşti, Cluj sau Deva. Deşi avea multe solicitări şi era o bună profesionistă, Miruna spune că nu reuşea să se regăsească în ceea ce făcea, nu se simţea împlinită sufleteşte. A rămas mereu cu gândul la prima ei pasiune – pictura, pasiune pe care nu a abandonat-o definitiv niciodată. Paralel cu anii de facultate, Miruna s-a întors la ea. Din anul trei a început să picteze tablouri pe pânză, având atunci şi  prima sa expoziţie, organizată la Sibiu.
Şcoala de la Florenţa i-a schimbat stilul
Punctul crucial în cariera ei la constituit momentul în care s-a decis să facă un curs de master în pictură. A ales Florenţa, un oraş în care artele plastice sunt la ele acasă, un oraş plin de cultură şi istorie. „Atunci când faci o şcoală, interesul este să te dezvolţi, să încerci să înveţi tot ce se poate. Am avut parte de nişte profesori extraordinari la pictura clasică, dar şi la cea abstractă. Aici, la master, mi-am schimbat total stilul. Când am ajuns aici, profesorii au luat culorile şi formele din lucrările pe care le-am făcut până atunci şi mi-au zis: foarte bine până acum, dar trebuie să încerci şi altceva. Mi-au pus la dispoziţie toate materialele posibile care se folosesc în lucrările de artă plastică şi mi-au zis: acum încearcă să experimentezi tot. Asta m-a ajutat mult, deoarece mi-a dezvoltat imaginaţia şi tehnicile de lucru. Am experimentat tot ce era posibil, în acest domeniu“, ne-a mărturisit Miruna, despre studiile făcute la Florenţa.
Tot în perioada masterului a studiat şi tehnicile de lucru ale marilor artişti. A început cu reproduceri din Michelangelo, Leonardo da Vinci şi a încheiat cu Picasso. Aşa cum ne-a spus artista, şcoala de la Florenţa a ajutat-o foarte mult. A ajutat-o să-şi definească stilul şi să-şi aleagă un mod nou de abordare a tehnicilor de lucru.
Cum se organizează o expoziţie
După ce a încheiat studiile de master au început expoziţiile. La început a expus în restaurante, baruri, după aceea în micile galerii. Au urmat apoi expoziţiile din marile galerii din Florenţa şi din alte oraşe, precum Viena sau Beijing. Despre drumul pe care l-a parcurs artista după încheierea studiilor până la expoziţiile din marile galerii din oraşul lui Michelangelo, ne-a spus următoarele: „Am mai făcut două cursuri particulare despre cum să te prezinţi şi să te promovezi ca şi artist. Acolo am aflat că nu este destul să te prezinţi cu lucrările sub braţ pentru a putea avea acces într-o galerie. Am avut nevoie să mă pregătesc foarte bine atunci cand am încercat să mă prezint în faţa celor care urmau să îmi găzduiască lucrările în galeriile lor. Am făcut un curs despre cum să-mi organizez propria expoziţie, pentru că în art fair-urile (n.r. expoziţii internaţionale de pictură) unde am intrat, trebuie să ştii să faci aceste lucruri. Ei îţi pun la dispoziţie diverse materiale de care ai nevoie să te afişezi şi să te instalezi în spaţiul în care se va desfăşura expoziţia. Modul în care îţi aranjezi lucrările, publicitatea, contactul cu oamenii,toate acestea trebuie să le faci singur. Cursurile acestea m-au ajutat foarte mult, atunci am explodat ca artist”, spune Miruna.
Prima expoziţie mare pe care a avut-o, a fost într-o galerie din Florenţa, în 2012, cu titlul „Colori dell’Anima (culorile sufletului)“. O altă expoziţie importantă a fost cea de la Viena, din 2013.  A fost organizată de către Global Art Agency, o agenţie foarte renumită de la Londra. Aici a fost foarte apreciată de organizatori şi i s-a propus să participe şi la alte expoziţii din Asia.
În afară de pictură, artista este implicată şi în alte activităţi. Încearcă să ajute tineri artişti, care nu au reuşit să îşi organizeze o expoziţie. Sunt activităţi voluntare pe care le desfăşoară în cadrul anumitor ONG-uri.
A decis să rămână în Italia
Când a plecat la Florenţa şi-a propus să aibă o experienţă didactică extraordinară şi cam atât. Nu şi-a propus să rămână acolo după încheierea studiilor. Între timp lucrurile s-au schimbat şi pentru o perioadă a rămas în Florenţa. „Ideea este că eu fiind un artist care şi-a creat deja un nume, pot sta oriunde în lume. Aş putea trăi oriunde, momentan am ales să trăiesc în Florenţa, dar nu cred că voi rămâne aici toată viaţa. Florenţa este un oraş plin de cultură, doar în centrul Florenţei sunt peste 70 de şcoli de artă, unde vin studenţi din toată lumea“, ne-a spus Miruna.
Tot ea a mai adăugat că, dacă s-ar fi întors acasă, nu ar fi avut aceleaşi oportunităţi pe care le are acolo şi nu ar fi avut de unde să înveţe atât de mult.
Va avea o expoziţie la Deva
Pentru viitor are programate deja câteva proiecte, printre care participarea la un art fair din Elveţia sau Miami. Tot printre planurile recente se află şi expoziţia din vara aceasta, din 18 iulie, de la Deva. Aici va prezenta o colecţie numită „Impresie Sentiment“. Va fi o expoziţie cu câteva dintre ultimele lucrări ale artistei. Despre acestea şi despre sursele de inspiraţie ale ei, Miruna ne-a mai spus: „Înainte pictam pur şi simplu din fantezie, inventam lucruri, desenam încontinuu. Apoi, în timpul masterului mă inspirau evenimentele care se întâmplau, oamenii pe care îi cunoşteam, ce spuneau oamenii sau ce făceau ei. Ultima colecţie cu care mă voi prezenta acasă, la Deva, se numeşte „Impresie Sentiment“, pentru că nu mai arăt lucrurile care mi se întâmplă, oamenii sau persoanele pe care le cunosc. Acum încerc să transpun în lucrările mele ceea ce simt eu vizavi de ceea ce se întâmplă în jurul meu, în ultimul timp pictez cu sufletul.“

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Nicolae spune:

    Felicitari autoarei si autorilor autoarei ! 🙂

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Sorin Marica a demisionat din funcţia de primar

Ieri, proaspătul deputat PSD în Colegiul Uninominal nr. 3 Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor-Călan, Sorin Marica (foto), şi-a depus demisia din funcţia...

Drumul lui Băsescu încă la faza milioane de lei pe documentaţii: Până se face ultimul tronson, se topesc banii

Marele vis hunedorean, acela de a lega Valea Jiului de Băile Herculane, respectiv realizarea „drumului lui Băsescu”, cum mai este...

Geoagiu-Băi, destinaţie turistică de excelenţă

Dacii i-au spus Germisara, romanii, Thermae Dodonae, iar astăzi este cunoscută sub numele de Geoagiu Băi. În anul 2008, a...

Închide