Mircia nu-i abandoneazã pe pensionari

  Nicolle Ebner

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România, a declarat că va contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de Guvern, prin care s-a redus plafonul de venit pentru acordarea ajutoarelor de încălzire a locuinţelor.

„Un guvern inconştient”
Potrivit lui Muntean, reducerea plafonului de venit pe membru de familie, de la 615 la 425 de lei, va avea un impact social extrem de grav, cu atât mai mult, cu cât actul normativ a fost emis chiar la începutul sezonului rece. „Guvernul Boc este inconştient. Nu s-a gândit ce impact va avea reducerea acestui plafon asupra confortului termic al populaţiei cu venituri mici. Pot pensionarii şi cetăţenii bolnavi şi cu venituri la limita subzistenţei să stea, în frig, iarna? Fără subvenţie, aceşti oameni vor fi nevoiţi să îndure frigul iernii, pentru că nu se vor încumeta să deschidă caloriferele, deoarece nu au bani să plătească agentul termic sau gazul metan. M-am consultat cu preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, şi noi, cei care reprezentăm administraţiile locale de municipii, am decis să contestăm la Curtea Constituţională această Ordonanţă de Guvern, deoarece nu am fost consultaţi înainte de luarea deciziei. Această consultare era obligatorie, conform legii”, a declarat Mircia Muntean.

Condamnaţi să trăim în case îngheţate
Prin reducerea plafonului maxim de venituri pe membru de familie pentru subvenţionarea facturii de încălzire a locuinţei, Guvernul lasă, în plină criză economică, mii de familii din judeţul Hunedoara, fără ajutoare de încălzire. Conform ordonanţei, factura la încălzirea locuinţei va fi subvenţionată pe perioada iernii (noiembrie-martie) în proporţie de 90 la sută, la un venit de până la 155 lei/membru de familie şi cu până la 40 la sută, pentru un venit pe membru de familie cuprins între 355 şi 425 lei. Până în prezent, legislaţia a permis ca de subvenţionarea facturii să beneficieze, în proporţii cuprinse între 20 la sută şi, respectiv 10 la sută, şi persoanele cu un venit net mediu lunar pe membru de familie de până la 615 lei. Noul plafon de venit stabilit de Guvernul Boc este de doar 425 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.